Соня Сотник: «Зранку слухач хоче бути щасливим»

Соня Сотник: «Зранку слухач хоче бути щасливим»

11:09,
23 Березня 2016
6548

Соня Сотник: «Зранку слухач хоче бути щасливим»

11:09,
23 Березня 2016
6548
Соня Сотник: «Зранку слухач хоче бути щасливим»
Соня Сотник: «Зранку слухач хоче бути щасливим»
Ведуча програми «Камтугеза» на Radio ROKS ділиться власними рецептами успішного ранкового радіошоу.

Соня Сотник прокидається о п’ятій ранку вже дванадцять років. Разом із Сергієм Кузіним вона веде ранкове шоу «Камтугеза» й каже, що головна мета її програми — потурбуватися про слухача, щоби він був щасливий і вчасно прийшов на роботу. На зустрічі в Школі журналістики Українського католицького університету Соня Сотник розповіла про те, як зробити ранкове шоу успішним, що варто, а чого в жодному разі не можна робити в ефірі.

Бажання радіослухача дуже прості. Якщо ви запитаєте його, чого він хоче зранку, він відповість, що хоче бути щасливим. Як його зробити щасливим — це вже інше складне завдання.

Насамперед потрібно познайомитися зі своєю аудиторією і з’ясувати, до кого ви звертаєтесь. Якщо ви робите радіостанцію для певних людей, то повинні знайти їх і дізнатися, що для них важливо, що саме вони хочуть чути в ефірі. Запускаючи на Radio ROKS ранкове шоу «Камтугеза», ми знали, що наша аудиторія — це чоловіки віком 35+, і думали, що їм цікаво говорити про політику. Адже колись рок-н-рол був нерозривно пов’язаний зі свободою вираження поглядів. Та виявилося, що вони хочуть чути новини тільки про музику, і що більше новин про музику вони дізнаються, то щасливішими стають. А щойно ми відступаємо від музичної теми, наша аудиторія стає нами не дуже задоволеною. Це було для нас відкриттям.

На нас часто нарікають, якщо ми щось затримуємо. Для слухача важливо, щоб ми повністю збігалися з його ранковим ритмом. Щоб ми сорок п’ять разів нагадали йому про час, щоб наші рубрики були розміщені рівно на тому місці, до якого він звик, адже під одну з рубрик він має вийти на роботу, і якщо вона почнеться на п’ять хвилин пізніше, він ризикує спізнитися.

Знаючи, чим займається ваша аудиторія, ви можете краще вибудувати з нею контакт і дати їй відчути вашу турботу. Ми турбуємося, щоб вони спокійно з’їли свій сніданок, прийшли на роботу і працювали, і для нас важливо їх не відволікати. Ми розуміємо, що отримати дзвінок адекватної людини в студію раніше 7.30 практично неможливо, тому рано таких рубрик не ставимо. О сьомій може телефонувати або людина, яка ще не лягала, або та, яка щойно прокинулась і хіба за великі гроші захоче нам зателефонувати. Потрібно також ураховувати, що в Україні десь о 9-й ранку люди приходять на роботу і їм стає незручно говорити з нами по телефону. Тому після 9.15 ми теж не ставимо телефонних рубрик.

На успішність ранкового шоу впливає дуже багато елементів. Його немає сенсу рекламувати перед тим, як програма вийде в ефір — треба пропрацювати бодай три місяці, а ще краще півроку, й лише після цього запускати рекламну кампанію. Хоч би скільки ви трактувалися поза ефіром, ви все одно не зможете передбачити, що у вашому шоу матиме успіх і привертатиме увагу слухачів, поки не спробуєте все в реальному часі. Радіо — живий організм, який вимагає прямого зв’язку з аудиторією.

Неповторність ранкового шоу — це успіх усієї радіостанції. Інша радіостанція ніколи не зможе відтворити того, що робите ви. Навіть якщо хтось намагатиметься це повторити, вибудує таку саму схему ранкового шоу, все одно ведучі, контент, окремі особливості ведення ефіру — завжди унікальні. Саме цю унікальність запам’ятовують слухачі. Радіостанція повинна робити все можливе, щоб ранкове шоу розвивалось, адже аудиторія, яку вдалося зачепити зранку, має шанс залишитися на цій хвилі на весь день, а згодом стати постійною.

Головна запорука унікальності ранкового шоу — ведучі. Буває, що радіостанція виховує зірку, й саме на цій зірці базується все ранкове шоу… А коли вона вирішує покинути станцію, зникає й шоу. Побудувати ранковий ефір слід таким чином, щоб його унікальність не зникла навіть у разі, якщо піде ведучий. Інколи легше запустити нове шоу, й часто саме такі випадки виводять станцію на новий рівень, заохочують менеджерів зробити щось краще.

Ранкове шоу — це не лише ведучі. Їм підносить набої багато інших людей, й ви повинні співпрацювати та бути в добрих стосунках із усією командою. За два роки роботи шоу «Камтугеза» ми зрозуміли, що не встигаємо все й нам потрібно більше музичної інформації для слухачів. Відтоді редактор у нашому шоу — це не просто людина, яка готує всю інформацію: він приходить на ефіри, сидить із нами, й ми звертаємося до нього, якщо не можемо швидко знайти відповідь на якесь запитання. Він оцінює, що було вдалим, а що невдалим моментом у програмі, обирає найкращі моменти, спостерігаючи збоку.

Шоу не закінчується ніколи. Якщо маєте змогу робити заходи поза ефіром, маєте на це час і сили — робіть це. Ми з Сергієм Кузіним, наприклад, часто їздимо з концертами: це ще одна нагода побачити нашу аудиторію й стати до неї ближчими. Їздимо також виступати перед військовими у прифронтовій зоні.

Виходити за рамки шоу можна як завгодно. Наприклад, Матвій Ганапольський, який зараз веде ранкове шоу на «Радіо Ера», а раніше працював на «Радіо Весті», часто виїжджав за кордон, не полишаючи ведення програми. Приїжджав до Канади й вів ефір звідти. Також наші колеги робили ранкове шоу в різних містах України — наприклад, у нічних клубах. Туди приходили люди, щоб подивитись, як наживо працює ранкове шоу, а ведучі працювали на сцені.

Потрібно спілкуватися з несподіваними людьми — від водіїв маршруток до безхатьків. Від них ви можете дізнатися багато цікавого й несподіваного. Будь-які історії, які ви знаходите в дивних для себе місцях, можуть стати темою вашого ефіру. Одну й ту саму історію ви можете розповісти в ефірі з погляду вашої мами, дитини чи сусідки. Ви повинні весь час дивитися на теми під різним кутом. Раз на місяць треба їздити туди, де ви ще не бували, а якщо їздите лише маршрутками, сісти за кермо — або навпаки.

Аудиторію тішить, коли щось іде не за правилами. Якщо вам подзвонила в прямому ефірі мама, поговоріть із нею. Нехай ваші слухачі знають, що вона у вас є. Будь-які несподівані моменти потрібно залучати до ефіру. Будьте щирими зі своїми слухачами. Якщо тема, яку всі обговорюють, особисто вас не цікавить, подумайте, чи зможете ви розповісти про неї в ефірі. Якщо ні, віддайте її людині, яка розуміє, про що йдеться. Слухач цінує вашу чесність.

Треба бути готовими до технічних проблем. У країні може щось статися, й це перекреслить ваш ранковий ефір. Чітко продумайте, з чого почати й чим закінчити програму. Якщо ви помилитесь і втратите слухача, він може до вас більше не повернутися.

Краще взагалі не йти на ефір, ніж прийти непідготовленим. Якщо ви не знаєте, що говорити в ефірі, краще скасуйте шоу. Два роки тому під час розстрілів на Майдані ми не розуміли, як має виходити ранкове шоу, як розважати аудиторію в такий час. Тому ми вирішили зняти програму з ефіру й просто видавали якусь інформацію. За місяць ми зібрали свою аудиторію й запитали, що робити далі. Вони сказали нам повертатися.

Фото Олександри Чернової

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Соня Сотник, Фото Олександри Чернової
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду