Росія починає скеровувати кібератаки на вебресурси та ЗМІ поза Києвом — Центр кібербезпеки

Росія починає скеровувати кібератаки на вебресурси та ЗМІ поза Києвом — Центр кібербезпеки

17:28,
15 Серпня 2022
2520

Росія починає скеровувати кібератаки на вебресурси та ЗМІ поза Києвом — Центр кібербезпеки

17:28,
15 Серпня 2022
2520
Росія починає скеровувати кібератаки на вебресурси та ЗМІ поза Києвом — Центр кібербезпеки
Росія починає скеровувати кібератаки на вебресурси та ЗМІ поза Києвом — Центр кібербезпеки
Регіони — під надійним захистом, адже Україна значно посилила свій кіберзахист. Про це йшлося під час дискусії «КіберНЕбезпека: як дати відсіч і перемогти на кіберфронті».

Після «навчань» у січні 2022-го та активізації кібервійни після початку повномасштабного вторгнення в Україну нинішній пріоритет РФ — атаки на адміністрації, установи, ЗМІ в регіонах. Про це сказав керівник управління забезпечення діяльності Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО Сергій Прокопенко. Про український ІТ-захист він розповів під час дискусії Open Talk Club від Kyivstar Business Hub «КіберНЕбезпека: як дати відсіч і перемогти на кіберфронті».

Зараз ворог продовжує дезінформаційні кампанії через свої групи, а за останній місяць-півтора знову збільшує активність на кіберфронті, каже Прокопенко.

«Тепер один із їхніх пріоритетів — вихід на регіональний рівень: адміністрації, установи не в Києві і більш точкове планування операцій, щоб проникнути в критичні сектори», — розповів представник Центру кібербезпеки. Втім, за його словами, Україна зміцнила свої позиції в кіберпросторі.

За словами Прокопенка, у лютому Росія розгорнула безпрецедентні атаки проти України: «Ніде в світі такого ще не відбувалося. Цілями були й оборона, і телекомунікація, і банки, й енергетика. Метою цих атак було пошкодження або знищення інфраструктури. Один із їхніх успіхів — пошкодження військового зв'язку супутникового сегменту. До цього були залучені фактично всі кіберактори, яких могли використати росіяни: і державні, і комерційні, і навіть партнерські групи з Білорусі».

За оцінками фахівця, основна підготовка до війни в кіберпросторі почалася ще восени минулого року. «Десь із вересня ми побачили зростання активності, а перші атаки — 13-14 січня. Тоді були атаковані 22 організації, переважно з державного сектору. Було "дефейснуто" (атаковано зі зміною вмісту головної сторінки. — ДМ) багато ресурсів, частково знищено інформацію», — сказав Сергій Прокопенко.

На нульовому етапі кібервійни проти України РФ проводила навчання, відпрацьовувала різні тактики, координацію в рамках великої кібероперації тощо. «Але вони серйозно недооцінили нашу спроможність. На цьому кейсі була відпрацьована наша взаємодія із захисту на міжнародному рівні. За тиждень були заяви від партнерів із ЄС і США, де ці атаки було атрибутовано до Росії. Було терміново скликано засідання національної комісії з цифрових комунікацій, де було прийнято рішення про підвищення захисту, про кіберрезерв із фахівців для оборони, створено групу реагування. І те, що ворог розглядав як навчання напередодні активної фази війни, допомогло нам самим захиститися. Ми швидко винесли уроки, були готові. Фактично їхні навчання стали навчанням для нас», — розповів представник Центру кібербезпеки.

Як він відзначив, за тиждень до 24 лютого в Україні вже працювала група реагування. Були залучені провідні міжнародні компанії з кібербезпеки, які почали надавати не лише індикатори, а й аналітику загроз. «Ми могли припинити атаку навіть до того, як вороги починали деструктивні дії. Вже на 24 лютого мали близько 250 заяв від кіберволонтерів, які хотіли допомагати. Оператори зв'язку, провайдери швидко регаували на запити держави», — розповів Прокопенко.

Зрештою зловмисна кіберактивність РФ пішла на спад.

Нагадаємо, міжнародні ЗМІ, зокрема The Washington Post, теж відзначали успішні дії українських кіберфахівців зі спротиву російській агресії.

Google назвав п’ять напрямів російських атак в інформаційній війні проти України. Серед них — намагання зашкодити українській критичній інфраструктурі, спроби створити негативний імідж українців у світі тощо.

Тим часом активісти кіберфронту блокують російські онлайн-ресурси щодня. Лише з 1 по 14 серпня 2022-го їм вдалося зупинити роботу понад 600 сайтів. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду