СБУ заблокувала 7 тисяч ботів на Київщині та в Одеській області

СБУ заблокувала 7 тисяч ботів на Київщині та в Одеській області

18:13,
4 Вересня 2022
1795

СБУ заблокувала 7 тисяч ботів на Київщині та в Одеській області

18:13,
4 Вересня 2022
1795
СБУ заблокувала 7 тисяч ботів на Київщині та в Одеській області
СБУ заблокувала 7 тисяч ботів на Київщині та в Одеській області
Координатори ботоферм через акаунти у соцмережах розганяли паніку та дезінформацію, діючи в інтересах РФ.

Кіберфахівці Служби безпеки України ліквідували дві ботоферми, які базувалися на Київщині та в Одеській області, повідомляє СБУ на своєму сайті.

«Армію ботів» у майже 7 тисяч акаунтів використовували «для поширення деструктивного контенту, зокрема для дискредитації Сил оборони України та керівництва держави, виправдання збройної агресії РФ, розхитування суспільно-політичної ситуації в країн».

На Київщині виявили 24-річного координатора ботоферми на 5 тисяч акаунтів. Він родом із Запорізької області, зараз мешкає на Київщині. Задля конспірації чоловік реєстрував фейкові акаунти через російські електронні поштові сервіси та віртуальні номери російських і білоруських мобільних операторів. В окремих випадках для їх верифікації використовував підроблені документи українських громадян. «Готових» ботів зловмисник здавав в оренду або продавав зацікавленим особам, приймаючи оплату за свої «послуги» на банківську карту.

Як встановила Служба безпеки, його «клієнтами» були представники піар-підрозділів політичних партій, а також громадяни РФ, які просувають в українському інформпросторі «деструктивні та провокаційні матеріали».

У координатора ботоферми провели обшук і вилучили комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності та спеціальне програмне забезпечення. Наразі правоохоронні органи готують чоловіку повідомлення про підозру за ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України.

В Одеській області виявили чотирьох організаторів ботоферми. Ними виявилися місцеві мешканці. Вони створювали та розвивали акаунти у соцмережах і месенджерах, через які розганяли панічні настрої у регіоні, зокрема дезінформацію та фейкові новини з фронту.

Як встановила Служба безпеки, їхніми «клієнтами» були особи, які перебувають на території РФ.

Під час обшуків було виявилено та вилучено для експертизи комп’ютерну техніку, сервери, понад 250 USB-модемів, банківські картки, понад 400 SIM-карток операторів мобільного зв’язку.

Після проведення експертиз фігурантам можуть оголосити підозри за ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, у квітні у Запоріжжі СБУ викрила ботоферму на 70 тисяч акаунтів, що працювала на російську пропаганду. Злочинці встановили техніку в нежитловому приміщенні, власник якого, за версією слідства, мав завдання забезпечити інтернет, купувати та замінювати SIM-картки. Адміністрування цієї ботоферми здійснювали з території Росії.

Також у квітні 2022-го Служба безпеки виявила в Харкові ботоферму, яка розсилала українським військовим СМС із пропозицією здаватися.

Фото з сайту СБУ

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду