СБУ попередила атаку РФ на держоргани України

СБУ попередила атаку РФ на держоргани України

12:15,
27 Квітня 2021
1278

СБУ попередила атаку РФ на держоргани України

12:15,
27 Квітня 2021
1278
СБУ попередила атаку РФ на держоргани України
СБУ попередила атаку РФ на держоргани України
Автори:
Російські куратори діяли за допомогою завербованого українського хакера.

За даними Служби безпеки України, кіберфахівці не дали спецслужбам РФ здійснити атаку на держоргани України. Атака була спрямована на центральні органи влади та органи місцевого самоврядування. Кіберзлочинці мали на меті заблокувати роботу об’єктів інформаційної та критичної інфраструктури, повідомляють в СБУ.

«Російські куратори діяли через завербованого українського хакера із Запоріжжя, який мав надіслати українським посадовцям замаскований файл зі шпигунським програмним забезпеченням», — йдеться у повідомленні СБУ.

Повідомляється, що хакер отримав через інтернет пропозицію на конфіденційне співробітництво та погодився за гроші вести підривну діяльність проти України.

Планувалося, що хакер надішле українським посадовцям замаскований файл зі шпигунським програмним забезпеченням. «Розсилка мала забезпечити вірусне ураження закритих електронних інформаційних систем державних установ та органів місцевого самоврядування. Замовники хотіти отримати несанкціонований доступ до інформації, яка могла блокувати сталу роботу об’єктів інформаційної та критичної інфраструктури», — повідомляють в СБУ.

Наразі у справі триває досудове слідство. Під час обшуків у підозрюваного у злочині вилучили електронні носії інформації із файлами наданого іноземними спецслужбами програмного забезпечення; листування з кураторами РФ. Повідомляється, що організатору повідомили про підозру за статтею 111 (державна зрада).

Нагадаємо, раніше ситуаційний центр кібербезпеки Служби безпеки України фіксував зростання кількості кібератак, які спрямовані на органи державної влади, об’єкти критичної інфраструктури та приватні компанії України. 

Також MediaSapiens писав, що СБУ викрила хакера, який намагався викрасти персональні дані спіробітників відомства за допомогою шкідливого програмного забезпечення. Слідство встановило, що діяв зловмисник на замовлення російських спецслужб.

Фото: СБУ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду