СБУ припинила діяльність групи послідовників неонациста Брентона Тарранта

СБУ припинила діяльність групи послідовників неонациста Брентона Тарранта

17:40,
6 Січня 2021
2054

СБУ припинила діяльність групи послідовників неонациста Брентона Тарранта

17:40,
6 Січня 2021
2054
СБУ припинила діяльність групи послідовників неонациста Брентона Тарранта
СБУ припинила діяльність групи послідовників неонациста Брентона Тарранта
Автори:
Активну участь у діяльності групи брали декілька осіб з неонацистського середовища, одним з ватажків яких був громадянин РФ.

Служба безпеки України припинила у Києві діяльність неонацистської терористичної групи послідовників австралійського терориста Брентона Тарранта. Про це повідомляється на сайті СБУ.

Під час вдалося з’ясувати, що лідером угруповання є зловмисник на прізвисько «Гітлер». Через електронні засоби зв’язку та месенджери він організував конспіративну мережу з масового розповсюдження матеріалів, зокрема «маніфесту» Тарранта із закликами та інструкціями щодо вчинення терактів на расовому і релігійному ґрунті.

«Маніфест» також був спеціально перекладений українською і російською мовами та поширювався у вигляді друкованого видання, що неодноразово викликало гострокритичні відгуки від зовнішньополітичних відомств Австралії та Нової Зеландії.

Правоохоронцям вдалося отримати докази причетності «Гітлера» до злочинної діяльності. Також вилучено друковані видання «маніфесту», засоби зв’язку та оргтехніку, із використанням якої поширювали терористичні матеріали, а також неонацистську символіку. 

Наразі лідеру угруповання повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 27 (види співучасників) та ч. 258-2 (публічні заклики до вчинення терористичного акту) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

Раніше встановлено, що активну участь у діяльності цієї групи брали декілька осіб з неонацистського середовища, одним з ватажків яких був громадянин РФ, затриманий влітку 2020 року Службою безпеки України у Києві. Іноземцю оголосили підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 258-2, ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, у березні 2019 року ідеолог неонацистів Брентон Таррант вбив 51 та поранив 40 мусульман у двох мечетях міста Крайчестер у Новій Зеландії. Терорист здійснював онлайн-трансляцію розстрілу мирних вірян в соціальних мережах.

Відео нападу на одну з них транслювалося у Facebook. Компанія заявила, що видалила 1,5 млн роликів стрілянини.

Перед нападом Таррант поширив у мережі Інтернет так званий маніфест «Велика заміна». У ньому терорист закликав до скоєння терактів стосовно представників інших рас та релігій. 

Фото: СБУ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду