Кіберполіція відкрила кримінальне провадження через хакерські атаки на «Квартал 95»

Кіберполіція відкрила кримінальне провадження через хакерські атаки на «Квартал 95»

16:47,
16 Січня 2020
4121

Кіберполіція відкрила кримінальне провадження через хакерські атаки на «Квартал 95»

16:47,
16 Січня 2020
4121
Кіберполіція відкрила кримінальне провадження через хакерські атаки на «Квартал 95»
Кіберполіція відкрила кримінальне провадження через хакерські атаки на «Квартал 95»
Нацполіція просить ФБР США поділитись інформацією щодо фішингових атак на Студію «Квартал 95» та компанію Burisma, яка у центрі імпічменту Дональда Трампа.

На сайті МВС повідомляють, що Департамент кіберполіції Національної поліції України почав кримінальне провадження через хакерські атаки, про які повідомили американські ЗМІ.

Раніше видання The New York Times з посиланням на американську компанію з кібербезпеки Area 1 повідомляло, що російські хакери змогли отримати дані з серверів компанії Burisma. Також атаки здійснювалися на Студію «Квартал 95».

Area 1 вважає, що хакерам вдалося отримати доступ до серверів компанії Burisma. А фішингова атака на «Квартал 95», «мабуть, була спрямована на пошук електронного листування керівника компанії Івана Баканова, якого пан Зеленський призначив головою Служби безпеки України минулого червня».

«За цим фактом  розпочав кримінальне провадження за ч. 2 ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції) і ч. 2 ст. 361 ( несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України», — пише МВС.

Відомство зазначає, що у рамках кримінального провадження Нацполіція звернулася до ФБР та компанії Area1, що виявила ознаки хакерської атаки, із проханням сприяти у наданні інформації, опублікованої в американських ЗМІ. Для належного розслідування обставин правопорушення Нацполіція ініціює створення спільної міжнародної слідчої групи, до складу якої будуть запрошені представники ФБР.

Нагадаємо, Burisma — одна з найбільших приватних газодобувних компаній в Україні. Її президентом і засновником є Микола Злочевський, ексміністр екології часів президентства Віктора Януковича. У 2014 році Злочевський покинув Україну, компанію підозрювали в ухилянні від податків, відмиванні грошей і розкраданні державних ресурсів. При Burisma діяла рада директорів, в яку входив Хантер Байден.

Восени 2019 року розгорівся скандал щодо ймовірного тиску у телефонній розмові президента США Дональда Трампа на президента України Володимира Зеленського. Трамп просив Зеленського розглянути справу проти Байдена. Наразі у США триває процес імпічменту Дональда Трампа, якого підозрюють, що він затримав фінансову допомогу Києву та затягував погодження зустрічі з Володимиром Зеленським, вимагаючи в українського колеги розпочати розслідування проти свого політичного опонента. Палата представників Конгресу США у грудні 2019 року оголосила імпічмент главі держави, слухання у Сенаті заплановані на 21 січня.

Фото: brestcity.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду