WhatsApp подасть до суду на розробників шпигунської програми з Ізраїлю

WhatsApp подасть до суду на розробників шпигунської програми з Ізраїлю

13:01,
30 Жовтня 2019
1953

WhatsApp подасть до суду на розробників шпигунської програми з Ізраїлю

13:01,
30 Жовтня 2019
1953
WhatsApp подасть до суду на розробників шпигунської програми з Ізраїлю
WhatsApp подасть до суду на розробників шпигунської програми з Ізраїлю
Автори:
У WhatsApp після спільного з університетом Торонто шестимісячного розслідування з'ясували, що в травні об'єктами стеження стали близько 1400 представників громадянського суспільства.

Компанія WhatsApp збирається подати в суд на ізраїльського розробника NSO Group, чиїми зусиллями була створена шпигунська програма Pegasus.

Про це повідомляє Financial Times.

Видання пише, що зловмисники завдяки програмі скористалися  вразливістю в функціях WhatsApp і стежили за журналістами та дисидентами.  За даними Financial Times, це перший випадок, коли розробник месенджера подає в суд на приватну компанію через кібератаки.

За даними журналістів, атака сталася ще в травні, а зараз керівництво WhatsApp готує позов в американський суд, покладаючи на розробника NSO Group відповідальність за те, що трапилося. З цією метою вона вже зв'язалася з постраждалими.

Шпигунська програма Pegasus призначена для стеження за користувачами і може контролювати всі функції зараженого смартфона. У випадку з WhatsApp для зараження не потрібно було навіть відповідати на дзвінок. Навіть неприйнятн повідомлення дозволяло зловмисникам отримати доступ до всіх повідомлень та електронної пошти на пристроях, а також записувати телефонні розмови.

Тим часом у NSO Group стверджують, що продають свої розробки лише спецслужбам, а головним завданням Pegasus є запобігання злочинам та терактам. Однак у WhatsApp після спільного з університетом Торонто шестимісячного розслідування з'ясували, що в травні об'єктами стеження стали близько 1400 представників громадянського суспільства.

При цьому відомо, що NSO Group цього року продала свою програму у 20 країн ЄС, а роком раніше половину доходу розробників склала виручка від продажів Pegasus у країни Близького Сходу. В ізраїльській компанії стверджують, що ретельно перевіряють, чи не задіяні покупці в злочинах, пов'язаних з порушенням прав людини.

Нагадаємо, раніше прем’єр Лівану подав у відставку на тлі протестів через податок на WhatsApp.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Financial Times
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду