Творці додатку, який зістарює обличчя, відповіли на звинувачення у витоку даних

Творці додатку, який зістарює обличчя, відповіли на звинувачення у витоку даних

11:12,
18 Липня 2019
2730

Творці додатку, який зістарює обличчя, відповіли на звинувачення у витоку даних

11:12,
18 Липня 2019
2730
Творці додатку, який зістарює обличчя, відповіли на звинувачення у витоку даних
Творці додатку, який зістарює обличчя, відповіли на звинувачення у витоку даних
Автори:
Розробники додатку FaceApp кажуть, що справді «можуть» зберігати фото користувачів у хмарі протягом короткого періоду, але «дані стороннім особам не передають».

Додаток FaceApp, який зістарює людей на фото, став вірусним у середині липня 2019-го: мільйони людей по всьому світу публікували у соцмережах фото, на яких вони виглядають на багато років старшими. Такими їхні світлини робив додаток FaceApp, що використовує штучний інтелект.

Як виявилося, додаток був розроблений ще у 2017 році росіянином Ярославом Гончаровим, який раніше працював у «Яндексі».

Коли стало відомо, що розробники є росіянами, користувачі детальніше придивилися до опису програми і почали висловлювати численні занепокоєння тим, що російський стартап завантажує фотографії користувачів у хмару, не даючи їм зрозуміти, що обробка не відбувається безпосередньо на їхньому пристрої.

Тим часом у FaceApp уточнюють, що справді «можуть» зберігати фотографії, які користувачі вибрали для завантаження в хмарі на короткий період, стверджуючи, що це зроблено для «продуктивності та трафіку». Там також не стверджують, що дані про користувачів «передаються в Росію», незважаючи на те, що там працює команда розробників додатку.

Таким чином, виходить, що зберігання та обробка фото з хмари виконуються з використанням інфраструктури, розташованої поза межами Росії. Видання Techcrunch звернулося до розробників, щоб підтвердити це.

Засновник Ярослав Гончаров розповів їм, що він використовує AWS і Google Cloud.

«Ми не продаємо або не передаємо будь-які дані користувача будь-яким третім особам», — сказав він.

У FaceApp також сказали, що дані користувачів можуть видалятися за їх запитом, хоча поки немає найбільш зручного способу  це зробити. Замість цього розробник просить користувачів надсилати запити на видалення їхніх фото через мобільну програму, використовуючи таку схему: «Налаштування-> Підтримка-> Повідомити про помилку» «конфіденційність» у рядку теми. І додав, що «працює над кращим інтерфейсом», щоб цей процес став більш зручним.

Видання також навело повну версію відповіді від розробників:

Ми отримуємо велику кількість запитів стосовно політики конфіденційності, тому хотіли б надати кілька моментів, які пояснюють основне:

1. FaceApp обробляє більшість фотографій у хмарі. Ми завантажуємо лише фото, вибране користувачем для редагування. Ми ніколи не передаємо будь-які інші зображення з телефону у хмару.

2. Ми можемо зберігати завантажене фото у хмарі. Основною причиною цього є ефективність і трафік: ми хочемо переконатися, що користувач не завантажує фото повторно для кожної операції редагування. Більшість зображень видаляються з наших серверів протягом 48 годин з дня завантаження.

3. Ми приймаємо запити від користувачів на видалення всіх даних з наших серверів. Наша команда підтримки наразі перевантажена, але ці запити є нашими пріоритетами.

4. Всі функції FaceApp доступні без входу в систему, і ви можете увійти тільки з екрана налаштувань. Як наслідок, 99% користувачів не входять до системи. Отже, ми не маємо доступу до будь-яких даних, які могли б ідентифікувати особу.

5. Ми не продаємо або не надаємо жодних даних про користувачів третім особам.

6. Незважаючи на те, що основна група досліджень і розробок знаходиться в Росії, дані користувача не передаються в Росію.

Тим часом лідер демократів у Сенаті США попросив ФБР розібратися з російським фотододатком FaceApp. Чак Шумер висловив побоювання, що «делікатна особиста інформація» американських громадян буде надана «ворожій зарубіжній державі». Про це повідомляє CNN.

Він звернувся до ФБР і Федеральної торгової комісії (ФТК) з проханням розібратися з наслідками використання американськими користувачами програми для мобільних пристроїв FaceApp, розробленого фірмою Wireless Lab з Росії. Про це йдеться в листі Шумера, адресованому керівництву ФБР і ФТК і розміщеному в середу у твіттер-акаунті сенатора.

Нагадаємо, раніше ми детально писали про те, чим може бути небезпечний додаток FaceApp.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Techcrunch
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду