СБУ разом з ФБР викрила міжнародну банду хакерів, яку очолював українець

СБУ разом з ФБР викрила міжнародну банду хакерів, яку очолював українець

10:11,
17 Липня 2019
4830

СБУ разом з ФБР викрила міжнародну банду хакерів, яку очолював українець

10:11,
17 Липня 2019
4830
СБУ разом з ФБР викрила міжнародну банду хакерів, яку очолював українець
СБУ разом з ФБР викрила міжнародну банду хакерів, яку очолював українець
Автори:
Служба безпеки спільно з Федеральним бюро розслідувань і таємною службою США викрила міжнародну хакерську організацію яку очолював українець.

Про це на брифінгу 16 липня заявив тимчасовий виконувач обов’язків голови СБУ Іван Баканов, пише “Українська правда”.

За словами Баканова, міжнародну хакерську організацію очолював українець Михайло Ритіков. Баканов додав, що йому загрожує 50 років ув’язнення в США.

Одним з "клієнтів" Ритікова був хакер Євген Богачов. Богачов свого часу розробив шкідливе програмне забезпечення "ZeuS" за допомогою якого викрадалися особисті дані користувачів банків в інтернеті. Він входить до списку найбільш розшукуваних у США хакерів, за нього обіцяють винагороду у 3 млн доларів.

Зокрема, з серверів Ритікова запускалося шкідливе програмне забезпечення "ZeuS". 

Хакери працювали у Dark Net – прихованій частині інтернету, де можливо анонімно придбати зброю, наркотики тощо. Хакери посягали в інтернеті на інфраструктуру, органи влади в Україні, США, Японії та Європі.

Правоохоронці повідомили, що угруповання має близько 10 основних учасників та десятки спільників, посередників у низці країн світу, а також тисячі клієнтів.

"Вони занепокоєні тим, що у руках спецслужб опинились сотні терабайт даних, які можуть стати доказами у сотнях кримінальних справ у всьому світі. За нашими оцінками, мова може йти про 40 % російськомовного сегменту Dark Net", — підкреслив Баканов.

За словами тимчасового виконувача обов'язків начальника департаменту кібербезпеки України Миколи Кулешова, справу в Україні було зареєстровано на початку 2019 року. 

"11 липня було проведено 29 обшуків за місцем перебування Ритікова та його спільників. У ході обшуків було вилучено 146 серверів", — сказав Кулешов.

Як повідомляє прес-служба СБУ, під час санкціонованих слідчих дій на території приватного будинку поблизу Одеси було віднайдено справжній дата-центр з резервним автономним джерелом електроживлення, охороною, потужними каналами доступу до інтернет, який було ретельно приховано. 

З нього вилучено майже півтори сотні серверів, на яких розміщувались тисячі хакерських ресурсів, деякі з них залишились зашифрованими, багато ресурсів були налаштовані таких чином, щоб не зберігати слідів злочинної діяльності", — повідомив Микола Кулешов.

Ритікову і його спільнику повідомлено про підозру за ч.2 ст. 361 (незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж) та ч.3 ст. 301 (ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів). Їм вже обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Кулешов вважає, що це не останні підозри у справі.

За словами речниці СБУ Олени Гітлянської, спецоперацію виявилася однією з наймасштабніших в хакерскому світі за останні 10 років.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Укрінформ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду