Журналісти з'ясували, хто насправді є власником Pornhub і чому про нього мовчить Google

Журналісти з'ясували, хто насправді є власником Pornhub і чому про нього мовчить Google

18:25,
18 Грудня 2020
5724

Журналісти з'ясували, хто насправді є власником Pornhub і чому про нього мовчить Google

18:25,
18 Грудня 2020
5724
Журналісти з'ясували, хто насправді є власником Pornhub і чому про нього мовчить Google
Журналісти з'ясували, хто насправді є власником Pornhub і чому про нього мовчить Google
Автори:
Бернард Бергемар, якому належить сайт і компанія MindGeek, не фігурує в корпоративній документації порнокомпаній.

Головним співвласником і бенефіціаром компанії MindGeek, яка володіє порносайтами Pornhub, RedTube і YouPorn, є американський бізнесмен Бернард Бергемар. Про це розповідається у розслідуванні  видання Financial Times (FT).

Журналісти відмічають, що Бергемар не фігурує в корпоративній документації порнокомпаній і відмовився від розмови з виданням. Однак кілька джерел підтвердили, що завдяки складній структурі, що включає акції дочірніх компаній, які контролює MindGeek, він є найбільшим власником і найбільшим бенефіціаром групи. 

MindGeek платить своїм «дочкам» мільйони доларів, зокрема, у вигляді відрахувань за ліцензійні збори. Одній з них компанія формально заборгувала близько 200 мільйонів доларів, що перевищує прибуток групи за останні кілька років. Цей борг потроху виплачується сумами в півтора-два мільйони доларів в місяць.

До останнього часу особистість Бергемара була відома лише вузькому колу топменеджерів MindGeek. А його прізвище згадувалося в Google лише тричі. Усі згадки пов'язані з судовим розглядом десятирічної давності, в рамках якого він давав свідчення як директор RedTube.

FT звертає увагу, що в інтернеті складно знайти і сліди топменеджерів, які фігурують в корпоративних документах MindGeek. Кілька днів тому Business Insider писав, що не зміг перевірити, чи реальні керівники компанії, які фігурують в її пресрелізах.

Раніше ЗМІ повідомляли, що в документах єдиними співвласниками MindGeek, крім анонімних сімейних трастів і компаній-пустушок, вказані Ферас Антун і Девід Тасілло. Це топменеджери, які у 2013 році викупили компанію у її попереднього власника Фабіана Тільманна.

Компанію, яка пізніше отримає назву MindGeek, заснували в 2003 році жителі Канади Уїсс Юсеф і Стефан Манос, а також брат Юсефа Метт Кізер. Тоді компанія називалася Mansef і об'єднувала кілька сайтів з безкоштовним порно. Пізніше Mansef запустила порносайт Brazzers, а пов'язана з нею компанія Interhub - PornHub.

У 2010 році Mansef і Interhub купив німецький програміст і підприємець Фабіан Тільманн. Свою нову компанію Тільманн перейменував в Manwin. Однак компанія весь час відчувала труднощі з фінансування. За словами Тільманна, інвестори говорили: «Цифри виглядають відмінно, але це порно, рада директорів не пропустить це рішення».

У 2011 році Manwin все-таки отримав 362 мільйони доларів від 125 таємних інвесторів. Згідно з розслідуванням, серед них був один з найбільших фінансових холдингів США JPMorgan Chase і престижний Корнельський університет. 

У Німеччині Тільманна запідозрили в ухиленні від податків, тому у 2013 році він продав Manwin його топменеджерам Ферасу Антуну і Девіду Тасілло. Вони і перейменували компанію в MindGeek.

Нагадаємо, Pornhub видалив на своєму сайті усі відео, які були завантажені не верифікованими користувачами або членами модельної програми Pornhub. Уже зараз більшість роликів на сайті недоступна до перегляду: з 13,5 млн відео залишилося 2,9 млн.

Раніше Pornhub змінив правила користування платформою після публікацій розслідування The New York Times. Завантажувати відео можуть тільки партнери Pornhub по контенту й учасники модельної програми сайту, які заробляють на контенті.

Розслідування щодо платформи почалося після того, як 4 грудня в The New York Times Magazine вийшла стаття журналіста і лауреата двох Пулітцерівських премій Ніколаса Крістофа про популярний порносайт PornHub. У статті Крістоф розповів історії підлітків, чиї відео потрапили на сервіс без їх згоди - і про те, як сайт відмовляється визнавати, що заробляє на насильстві.

Pornhub відкинув звинувачення, заявивши, що будь-яке твердження, що нібито на платформі дозволяється розміщення матеріалів про сексуальне насильство над дітьми (CSAM), є «безвідповідальним і явно не відповідає дійсності».

PornHub - найпопулярніший порносайт у світі. Кожного місяця на нього в середньому заходить близько трьох мільярдів відвідувачів. Це більше, ніж у Netflix, Yahoo або Amazon. 

В останні роки PornHub намагався зробити так, щоб порнографія перестала здаватися чимось ганебним. Наприклад, публікував статистику переваг користувачів і займався благодійністю. З початком пандемії коронавірусу відкрив для всіх безкоштовний преміум доступ.

Фото: steamcommunity.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду