У Франції з Google стягнули штраф за порушення «права на забуття»

У Франції з Google стягнули штраф за порушення «права на забуття»

13:57,
25 Березня 2016
2557

У Франції з Google стягнули штраф за порушення «права на забуття»

13:57,
25 Березня 2016
2557
У Франції з Google стягнули штраф за порушення «права на забуття»
У Франції з Google стягнули штраф за порушення «права на забуття»
Автори:
24 березня французька національна Комісія з питань інформаційних технологій і прав людини (Commission nationale de l'informatique et des libertes, CNIL) оштрафувала компанію Google Inc. на 100 тис. євро за порушення припису, що вимагав застосовувати так зване «право на забуття» до всіх доменів компанії по всьому світу.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на The Wall Street Journal.

У CNIL – головному регуляторному органі країни у сфері захисту персональних даних, зазначили, що Google порушила припис видаляти інформацію про громадян на їхню вимогу щодо «всіх доменних імен пошуковика, включаючи глобальний домен google.com».

Водночас в Google вже заявили, що оскаржуватимуть рішення регулятора. «Ми не згодні, що у CNIL є повноваження контролювати доступ до контенту людей, які проживають за межами Франції», - зазначили в компанії.

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», Google запропонував компроміс, погодившись не демонструвати інформацію для користувачів з тієї країни ЄС, яка подала запит на видалення даних. Тобто якщо француз хоче, аби видалили дані про нього, їх не зможуть бачити користувачі у Франції, проте вони показуватимуться в пошуковій системі в інших країнах.

Французький регулятор назвав такі заходи недостатніми, оскільки існує чимало способів обійти блокування по країні, серед яких – використання віртуальних приватних мереж (VPN).

Францію вважають родоначальницею концепції «права на забуття»: у 2010 році вона ухвалила Хартію про право на забуття – збірку правил, що регулюють відносини держави та інтернет-компаній в області захисту персональних даних громадян. Тоді компанія Microsoft підписала хартію, а Facebook і Google відмовилися.

Нагадаємо, торік у травні Суд ЄС ухвалив рішення, згідно з яким користувачам інтернету треба забезпечити право «бути забутим». Згідно з ним, інтернет-компанії повинні на прохання особи видаляти небажану застарілу інформацію про неї.

У червні Google розпочала видаляти пошукові результати відповідно до цього судового рішення. При цьому лінки видаляли лише на європейські підрозділи Google, а не глобальний ресурс.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
9to5google.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду