Влітку почастішали запити через злам телеграм-акаунтів, — Nadiyno.org

Влітку почастішали запити через злам телеграм-акаунтів, — Nadiyno.org

12:45,
6 Вересня 2024
4045

Влітку почастішали запити через злам телеграм-акаунтів, — Nadiyno.org

12:45,
6 Вересня 2024
4045
Влітку почастішали запити через злам телеграм-акаунтів, — Nadiyno.org
Влітку почастішали запити через злам телеграм-акаунтів, — Nadiyno.org
Експерти сервісу представили поради, як налаштувати конфіденційність у телеграмі, щоб не наражатися на шахраїв.

За літо 2024 року на гарячу лінію онлайн-платформи Nadiyno.org надійшло понад 4 тис. звернень від громадян та організацій щодо різноманітних цифрових потреб та онлайн-викликів: від добору зарядної станції до кібербезпеки на тимчасово окупованих територіях. 78% із них стосувалися різних форм онлайн-шахрайства, повідомили MediaSapiens у сервісі безоплатних консультацій з цифрової безпеки Nadiyno.org.

«Найбільше ризиків приніс телеграм — 90% звернень про шахрайство стосувалися зламів телеграм-акаунтів. Для порівняння — на злам вайбер-акаунтів припало лише 1,96% випадків», — зазначено у повідомленні.

При цьому лише 41 з 4031 звернення стосувалося превентивного захисту від шахрайства. Пріоритетом команди сервісу, який із 2022 року надав понад 13 тисяч безоплатних консультацій, окрім вирішення тематики звернень по суті, є цифрова просвіта громадян.

Тому на запит MediaSapiens експерти сервісу безоплатних консультацій Nadiyno.org надали поради щодо налаштувань власної конфіденційності в телеграмі.

«Захист конфіденційності в телеграмі — це не лише питання налаштувань, а важливий аспект вашої особистої безпеки. Будьте уважними до своїх даних і завжди контролюйте, з ким і як ви ними ділитеся», — закликали в Nadiyno.org.

Щоб зменшити ризик стати ціллю шахраїв у телеграмі, технічні експерти сервісу Nadiyno.org надали кілька порад:

  • Вимкніть передачу геолокації в метаданих фотографій на вашому смартфоні. Під час відправлення фото через телеграм можуть передаватися й дані про місце зйомки. Це одна з причин, чому також важливо не фотографувати й не розповсюджувати світлини з місця прильотів у телеграмі.
  • Налаштуйте двофакторну автентифікацію. Завдяки їй зловмисникам буде набагато важче отримати доступ до вашого акаунту.
  • Секретні чати — оптимальний варіант для конфіденційних розмов. Вони мають вищий рівень захисту і можуть автоматично видаляти повідомлення після закінчення сеансу.
  • Обмежте видимість свого номера телефону, персональних даних і профілю, щоб ці дані були доступні лише вашим контактам.
  • Вимкніть автоматичне завантаження файлів, додавання до груп і каналів, щоб уникнути контакту з потенційно небезпечними особами.
  • Налаштування конфіденційності в телеграмі варто регулярно переглядати та оновлювати, щоб мати чітке уявлення про те, хто може бачити вашу активність і персональні дані.
  • Не передавайте свої дані незнайомим контактам або сумнівним сервісам. Звертайте увагу на повідомлення про підозрілий вхід з невідомого пристрою.
  • Уникайте переходу за підозрілими посиланнями і не приймайте викликів від незнайомців. Це знизить ризик фішингових атак.
  • Не використовуйте телеграм для авторизації на сторонніх сайтах або сервісах. Це зменшить ризик передачі акаунту зловмисникам.
  • За можливості, користуйтеся вебверсією месенджера, оскільки в ній легше контролювати доступ до мікрофона, камери, геолокації та телефонної книги.

«Одна з найпоширеніших схем шахрайства спроба змусити користувача самостійно передати свої дані зловмисникам. Вас можуть просити відсканувати QR-код, прийняти дзвінок, ввести пароль, авторизуватися. Якщо ви потрапили в таку пастку, відновити доступ до акаунту може бути надзвичайно довго та складно. Єдина зброя проти такої схеми ваша пильність», — акцентували фахівці.

Що робити, якщо зламали телеграм-акаунт?

Якщо з моменту потенційного зламу персонального телеграм-акаунту пройшло більше доби, повернути доступ буде вкрай складно. Єдиний спосіб — зайти у свій акаунт, і це може зробити лише його власник. Зловмисники зазвичай намагаються завадити користувачеві потрапити в акаунт. Тож процес повернення доступу може зайняти понад тиждень. Тим часом варто повідомити знайомих про злам, щоб уберегти їх від небезпеки, повідомили в Nadiyno.org.

Якщо необхідна допомога з налаштуваннями безпеки або зменшення ризиків зламу, можна звернутися на гарячу лінію Nadiyno.org. Консультації із захисту будь-яких цифрових даних надаються безоплатно.

Нагадаємо, сервіс Nadiyno.org започатковано в листопаді 2022 року канадською технологічною організацією eQualitie за участі громадської організації «Інтерньюз-Україна». Проєкт створений у співпраці з Міністерством закордонних справ Канади та Міністерством цифрової трансформації України. 

Команда Nadiyno.org надає кваліфіковану допомогу з таких питань, як особистий і корпоративний захист від витоку даних, шпигунства, шахрайства та інших онлайн-ризиків.

Звернутися на гарячу лінію Nadiyno.org можна через форму на сайті, телеграм-бот, чат у вайбері або електронним листом.

Фото: Nadiyno.org / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду