У Росії — масовий збій у роботі інтернет-сервісів

У Росії — масовий збій у роботі інтернет-сервісів

16:20,
21 Серпня 2024
991

У Росії — масовий збій у роботі інтернет-сервісів

16:20,
21 Серпня 2024
991
У Росії — масовий збій у роботі інтернет-сервісів
У Росії — масовий збій у роботі інтернет-сервісів
Влада заявила про хакерську атаку на російських операторів комунікацій, експерти вважають, що насправді вона вдалася до блокування.

На території Росії сьогодні, 21 серпня, відбувається масовий збій у роботі популярних інтернет-сервісів та месенджерів.

Першими про труднощі із завантаженням повідомлень та оновленням стрічки контенту почали повідомляти користувачі телеграму. Наразі месенджер доступний у Росії лише за умови користування VPN.

Аналогічно виявилися недоступними месенджери «Вотсап», «Скайп», «Мессенджер», соцмережа «Вконтакте» та «Діскорд». Росіяни мають проблеми з доступом до сайтів частини банків, мобільних операторів, до пошуковика «Яндекс», «Вікіпедії», платформи Steam Gaming, онлайн-магазину AppStore, сайту з порнографічним контентом Pornhub тощо. Про це повідомила Meduza, посилаючись на дані Downdetector.su, на якому фіксують збої в роботі інтернет-сервісів у країнах, які колись входили до СРСР. Користуватися саме цим ресурсом довелося, оскільки Downdetector.ru також не працює.

У Роскомнагляді заявили, що масштабний збій стався через DDoS-атаки.

«21 серпня, з 14:00, Центр моніторингу та управління загального користування (SSOP TSMU) зафіксував невдачу в роботі ряду послуг у Росії. Збій пов'язаний з DDoS-атакою на російських операторів комунікацій. Станом на 15:00 за московським часом атаку відбивають, послуги працюють як завжди», — сказано в повідомленні. Після 15:00 за МК кількість скарг на збої в роботі почала зменшуватися.

Проте експерти вважають, що проблеми з доступом до інтернет-сервісів у Росії схожі на проведення блокування владою.

«Зазвичай таке трапляється, коли вони включають так званий "режим антимесенджера"»,  — прокоментував директор «Товариства захисту Інтернету» Михаїл Клімарев «Агентству». За його словами, ті самі проблеми виникали в Дагестані під час погромів, у Якутії та в Башкортостані під час протестів. «У мене є повне відчуття, що щось сталося, але цього разу на федеральному рівні», — додав він.

Михаїл Клімарев також заявив, що DDoS-атака не могла бути причиною даного збою.

«DDOS — розподілені атаки. Їх суть полягає в тому, що починають надсилати багато запитів на ресурс з різних кінців інтернету, щоб він перестав обробляти всі запити взагалі, — написав Клімарев у своєму телеграм-каналі. — А тепер подумаємо, як DDоS може організувати всіх операторів у Російській Федерації взагалі? Я не дуже розумію, як це взагалі можливо. І як пояснити, що впали саме месенджери та ще кілька ресурсів, а решта ні?».

«Роскомнагляд, мабуть, намагався заблокувати телеграм, а блокування телеграму є приголомшливим, от і решту ресурсів у рунеті хитає. Це було вже в 2018 році, точно за таким же сценарієм», — зазначив технічний директор Roskomsvoboda, засновник прискорювача конфіденційності Станіслав Шакіров.

Фото: скриншот Meduza.io

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду