Уряд схвалив заборону використовувати в Україні софт із підсанкційних країн

Уряд схвалив заборону використовувати в Україні софт із підсанкційних країн

16:56,
16 Серпня 2024
985

Уряд схвалив заборону використовувати в Україні софт із підсанкційних країн

16:56,
16 Серпня 2024
985
Уряд схвалив заборону використовувати в Україні софт із підсанкційних країн
Уряд схвалив заборону використовувати в Україні софт із підсанкційних країн
Крім того, обмежується доступ до інтернет-ресурсів, які належать або контролюються підсанкційними особами чи організаціями.

Кабінет Міністрів схвалив проєкт змін до закону «Про санкції», які забороняють юридичним особам на території України використовувати програмні продукти, що походять з іноземних держав, щодо яких застосовано санкції. Про це повідомив постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Законопроєкт пропонує запровадити нові види секторальних санкцій, зокрема заборону поширення та використання на території України юридичними особами програмних продуктів та їх складових походженням з іноземної держави, до якої застосовано санкції згідно з Законом України «Про санкції».

Заборона також стосуватиметься програмних продуктів, розробником чи субʼєктом авторського права яких є:

  • юридична (фізична) особа — резидент такої іноземної держави
  • юридична особа, частка у статутному капіталі якої перебуває у власності такої іноземної держави,
  • юридична особа, яка перебуває під контролем іноземної юридичної особи чи фізичної особи — нерезидента тощо, до яких застосовано санкції згідно з законом «Про санкції».

Крім того, запроваджені санкції стосуватимуться програмних продуктів, які створені з використанням вихідного або обʼєктного коду програмних продуктів, їх складових, на які поширюються санкції.

Додатково обмежується доступ до електронних інформаційних ресурсів в інтернеті, які належать або контролюються особами чи організаціями, щодо яких застосовано санкції. Це стосується вебсайтів, вебсторінок, електронних комунікаційних мереж та інформаційно-комунікаційних систем.

Як повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, законопроєкт розробила Держспецзвʼязку за завданням Ради національної безпеки та оборони. Далі законопроєкт очікує розгляд у парламенті.

«Війна з Росією триває і в кіберпросторі, тому обмеження російських цифрових продуктів — це питання нашої нацбезпеки. Посилюємо цифрову безпеку й захист України від кібератак», — написав Федоров.

Відзначимо, нещодавно компанія Apple почала блокувати облікові записи розробників з Росії та Білорусі на своїй платформі для реклами Apple Search Ads.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду