254,5 млн грн бюджетних коштів з початку року витратили на рекламу в областях, — Dozorro

254,5 млн грн бюджетних коштів з початку року витратили на рекламу в областях, — Dozorro

14:15,
15 Серпня 2024
620

254,5 млн грн бюджетних коштів з початку року витратили на рекламу в областях, — Dozorro

14:15,
15 Серпня 2024
620
254,5 млн грн бюджетних коштів з початку року витратили на рекламу в областях, — Dozorro
254,5 млн грн бюджетних коштів з початку року витратили на рекламу в областях, — Dozorro

За неповні сім місяців 2024 через платформу Prozorro уклали угод на замовлення реклами на 362 млн грн. В абсолютних цифрах це більше, ніж у попередні два воєнні роки: 315 млн грн — у 2023-му та 225 млн грн — у 2022-му. У довоєнний рік, для порівняння, через платформу було укладено договорів на рекламу на суму 441 млн грн. Про це повідомила команда Dozorro, яка відстежує динаміку з 2020 року.

Витрати на рекламу через онлайн-платформу Prozorro в останні чотири роки

За даними аналітиків, упродовж останніх років загальні тенденції залишаються незмінними. Найчастіше купують:

  • послуги з висвітлення результатів своєї діяльності;
  • розробку та розміщення інформаційних матеріалів у соцмережах («Фейсбук», «Інстаграм», «ТікТок»), на білбордах, радіо й телебаченні;
  • проведення рекламних кампаній.

Майже 72% загальної суми припало на Київську область — 178 млн грн та Дніпропетровську — 86 млн грн. Уточнено, що 61% від загальної суми витрат на Київщині припало на закупівлю реклами державними банками, які просто звітують у Prozorro про свої закупівлі чи проводять спрощені:

  • «ПриватБанк» — 57 млн грн;
  • «Ощадбанк» — 28 млн грн;
  • «Укргазбанк» — 15,9 млн грн;
  • «Укрексімбанк» — 6,6 млн грн. 

Сукупно вони витратили 107,5 млн грн. Переважно державні банки замовляли розміщення інформаційних та рекламних матеріалів у медіа, радіо та на телебаченні, піар-кампанії, створення комунікаційних стратегій, SEO-оптимізацію, SMM-просування.

За винятком банків у Київській області, цьогоріч уклали контрактів на 70,1 млн грн.

У трійку лідерів також потрапила Вінницька область з результатом 10 млн грн.

Вінницька міська рада витратила 2,4 млн грн на висвітлення своєї діяльності, а також підприємств на телебаченні та в онлайн-медіа.

Управління поліції охорони у Вінницькій області — 1,7 млн грн на зовнішню рекламу та проведення контекстно-медійної рекламної кампанії.

Вінницька ОДА та підпорядковані їй установи — 800 тис. грн на висвітлення діяльності.

П'ятірка міськрад-лідерів за витратами на рекламу в Prozorro у 2024 році

Лідером за витратами на рекламні послуги серед міськрад став цього року Дніпро — 46,2 млн грн. Такі послуги замовляли 12 різних департаментів та комунальних підприємств.

Найбільшу суму законтрактувало комунальне підприємство «Організаційно-аналітична служба», яке забезпечує зв’язки з громадськістю і ЗМІ, — 26 млн грн.

З початку року уклали три угоди на висвітлення в онлайн-медіа на 11,1 млн грн, дві угоди на розміщення реклами на радіо на 7 млн грн, дві — на розміщення інформації в газетах. Ще один договір на 2,4 млн грн уклали на висвітлення на телебаченні.

Решта суми рекламних витрат Дніпровської міськради припала на її департаменти та інші КП, зокрема:

  • КП «Дніпровська міська студія телебачення» запланувала витратити 3,8 млн грн: майже 3 млн грн; на виготовлення та розміщення інформації на білбордах і ще 800 тис. грн на SMM;
  • Департамент благоустрою та інфраструктури — 3,2 млн грн;
  • Департамент гуманітарної політики — 3,1 млн грн;
  • Департамент транспорту і транспортної інфраструктури — 2,5 млн грн;
  • Департамент соціальної політики — 2,4 млн грн;
  • Департамент охорони здоров′я населення — 2,1 млн грн.

У Кривому Розі міська рада у 2024 році уже витратила 18,3 млн грн.

Майже всі контракти на рекламу міської ради припадають на закупівлі.

За договором підряду з КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» ТОВ «Телерадіокомпанія "Нова"» отримає 12,6 млн грн. За ці кошти підрядник має висвітлювати інформацію про безпеку і захист мешканців, виконання соціально-гуманітарних програм і роботу органів влади на шести регіональних та загальноукраїнських радіостанціях та на двох телеканалах: «Перший Міський» та  «ОТВ».

Ще 5,5 млн грн спрямують ТОВ «Інформаційне агентство «Кривбас Он-Лайн» для інформування населення про діяльність міськради в пресі та онлайн-медіа.

У Кам’янську витрати на рекламу за 7 місяців становлять 12 млн грн.

 Рекламні послуги в громаді закуповували приблизно 20 різних департаментів, відділів та комунальних підприємств. Найбільша сума контрактів припадає на відділ реклами Кам'янської МР — 2,3 млн грн — на виготовлення, розміщення та демонстрування соціальної реклами та інформаційних сюжетів на білбордах та в онлайн-медіа.

КП «Міська інформаційна служба» закупила реклами на 1,9 млн грн. Майже вся сума припадає на послуги з розміщення новин та висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування на шпальтах газети «Любиме місто».

Ще на 1,5 млн грн рекламу замовила сама міська рада: на висвітлення своєї діяльності та діяльності своїх виконавчих органів.

Тим часом Київська міська рада поки що витратила на замовлення рекламних послуг приблизно 8 млн грн.

Більшість цієї суми спрямували на розроблення та просування різних інформаційно-комунікаційних кампаній, переважно соціального спрямування. Здебільшого, на виготовлення та поширення поліграфії, розміщення матеріалів у соцмережах, на радіо та на площах зовнішньої реклами. Найбільша сума таких замовлень припадає на КП «Центр комунікації»  — 3,9 млн грн, за які було розроблено 11 кампаній. Ще на 1,6 млн грн таких послуг придбав Департамент суспільних комунікацій КМДА.

В Івано-Франківську за згаданий період на рекламу витратили 4,8 млн грн.

Підряд на висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування та питань життєдіяльності Івано-Франківська на 3,6 млн грн отримала газета «Західний кур’єр», яка до 2016 року була комунальною.

Не лише Івано-Франківськ підтримує колишні комунальні газети. ТОВ «Газета "Наше місто"», яке цього року отримало два підряди на 6,4 млн грн на висвітлення діяльності місцевої влади Дніпра у друкованих ЗМІ — теж колишня комунальна газета. І закуповування у неї послуг з висвітлення діяльності — не єдиний спосіб, яким місто продовжує її підтримувати. Наприклад, у грудні 2023 Департамент місцевого самоврядування та внутрішньої та інформаційної політики передплатив газети на понад 5,2 млн грн.

«Ми не беремося стверджувати, що закупівля рекламних послуг місцевою владою взагалі непотрібна. Адже часто йдеться про інформування громадян про доступні у місті сервіси та послуги, важливі зміни абощо. Однак надмірні витрати на рекламу викликають підозру і водночас питання, чому б не переспрямувати їх на допомогу Силам оборони, яку нещодавно дозволили офіційно», — заявили у Dozorro.

Також зазначили, що цю публікацію підготували за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Фото: Dozorro

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду