Лазівки для ворожої пропаганди у Google: чому російські ЗМІ досі відображаються в пошуку

Лазівки для ворожої пропаганди у Google: чому російські ЗМІ досі відображаються в пошуку

16:40,
12 Серпня 2024
1124

Лазівки для ворожої пропаганди у Google: чому російські ЗМІ досі відображаються в пошуку

16:40,
12 Серпня 2024
1124
Лазівки для ворожої пропаганди у Google: чому російські ЗМІ досі відображаються в пошуку
Лазівки для ворожої пропаганди у Google: чому російські ЗМІ досі відображаються в пошуку
Частина користувачів продовжує робити пошукові запити російською, а окремі провайдери не виконують вимогу про блокування російських пропагандистських ресурсів.

Команда проєкту Uablocklist, що веде відкриту базу заблокованих вебсторінок, пояснила, чому досі, на третій рік повномасштабної війни Росії проти України, в пошуковій видачі Googlе українські користувачі отримують посилання на російські ресурси, часто — відверто пропагандистські.

Станом на лютий 2024 року, згідно з даними сервісу Ahrefs, кількість «брендових пошуків», коли користувачі в пошуку вказують назву російських медіа, у порівнянні з лютим 2021 року скоротилась удвічі.

Прикметно, що до початку повномасштабного вторгнення близько 75% українців «гуглили» інформацію російською мовою. Після 24 лютого 2022 року українську мову в гуглі стали використовувати в середньому на 10% частіше.

Проте й дотепер мільйони українців продовжують робити російськомовні запити в пошуковику Google і, відповідно, частіше отримують у видачі посилання на російські ресурси.

«Річ у тім, що мова, якою виконується запит, у переважній більшості випадків є більш пріоритетною, ніж мовні налаштування інтерфейсу сторінки Google та геолокація користувача. Тобто навіть якщо ви ввімкнули україномовний інтерфейс, надали Google доступ до геолокації, знаходитеся в Україні та не використовуєте VPN, але "гуглите" російською, то з більшою ймовірністю будете отримувати відповідні результати. Плюс Google часто навіть на україномовні запити видає російськомовні результати через нездатність правильно розпізнати різницю», — повідомила команда Uablocklist.

Виявлено, що 15 із заблокованих в Україні пропагандистських сайтів з’являються у видачі гуглу за 8 041 225 запитами. Якщо екстраполювати цю кількість на розрахункову частоту пошуків по кожному запиту і середню позицію, на якій відображається конкретний сайт за конкретним запитом, вийде 34 558 975 потенційних відвідувань щомісяця.

«Скільки з цих потенційних відвідувань стануть справжніми, залежить від того, наскільки добросовісно провайдери виконують постанови та розпорядження про блокування, — зазначила команда Uablocklist. — Навіть якщо певний вебсайт повністю заблокований в Україні, це не "викидає" його з пошуку Google. Він так само буде зʼявлятися у результатах видачі. Але якщо ваш провайдер дотримується законодавства й блокує такі ресурси, користувач не зможете на них перейти».

За допомогою сервісу Ahrefs аналітики визначили ключові запити, за якими заблоковані сайти все ще з’являються на першій сторінці пошукової видачі Google, де їх можуть бачити мільйони українців. Велику частину таких запитів становлять кулінарні рецепти та гороскопи, проте є чимало з того, що формує соціально-політичне інфополе пересічного українця.

Запит «будут ли выборы в Украине 2024»

На лідерських позиціях перебувають українські новинні ресурси, але на першій же сторінці пошукової видачі є і два відверто пропагандистські ресурси: kommersant.ru (шоста позиція) та lenta.ru (девʼята позиція). При цьому якщо «Коммерсантъ» бодай частково намагається зберігати нейтральність у публікації, то «Лента» відкрито просуває російські наративи про необхідність проведення в Україні президентських виборів та про «узурпацію влади» Володимиром Зеленським.

Запити «мирные переговоры» та «Зеленский переговоры»

Схоже, зараз Росія кидає чимало зусиль на те, щоб тема можливих перемовин якомога більше обговорювалася в українському суспільстві. На перших сторінках гуглу за відповідними запитами чимало російських пропагандистських ресурсів з такими наративами: lenta.ru, ren.tv, «Известия», «РБК» та інші.

Запит «сколько мирных жителей погибло в Украине»

Якщо ми виконаємо пошук у гуглі за запитом «сколько мирных жителей погибло в украине», то на першому ж місці в пошуковій видачі побачимо сайт kommersant.ru. І, звісно ж, жодної згадки про те, хто спричинив ці жертви.

Аналітики Uablocklist вирішили перевірити, чи обмежують доступ провайдери до офіційно заблокованих російських пропагандистських сайтів на практиці. Виявилося, що це роблять далеко не всі.

Зокрема, з передмістя Києва, де працює два провайдери, змогли в першому випадку відкрити п’ять із cеми заблокованих сайтів, у другому — сім із семи. У Києві відкрились три із семи заблокованих сайтів в одного провайдера, і два — в іншого. Схожі результати отримали й у Вінниці: відкрилися три із семи ресурсів. Один з операторів мобільного зв’язку взагалі «люб’язно» надав доступ до всіх заблокованих ресурсів.

Абсолютними чемпіонами серед сайтів, на які вдалось потрапити, незважаючи на постанови про блокування, виявились «Коммерсантъ» і «Лента». «Коммерсантъ» з’являється в пошуку Google приблизно за 1 150 907 запитами і потенційно, за відсутності блокування, може одержувати 2 782 241 переглядів на місяць. «Лента» з’являється в пошуку за 1 390 871 запитом і може одержувати близько 8 019 353 переглядів на місяць.

Uablocklist повідомили провайдерів про виявлені проблеми та очікують на реакцію. Тим часом користувачів закликають у разі видачі в пошуку забороненого сайту перевірити, чи можна отримати доступ до нього. Якщо так — повідомити про збій блокування за допомогою цієї форми

Також зазначено, що до реєстру провайдерів на сайті Uablocklist додали спеціальну позначку, яка свідчить про успішне проходження перевірки й відсутність підтверджених скарг користувачів на збій блокування.

Фото: пошуковик Google / Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду