WSJ: у тіктоці іноземні мережі акаунтів просувають політичні дипфейки перед виборами президента США

WSJ: у тіктоці іноземні мережі акаунтів просувають політичні дипфейки перед виборами президента США

13:30,
9 Серпня 2024
425

WSJ: у тіктоці іноземні мережі акаунтів просувають політичні дипфейки перед виборами президента США

13:30,
9 Серпня 2024
425
WSJ: у тіктоці іноземні мережі акаунтів просувають політичні дипфейки перед виборами президента США
WSJ: у тіктоці іноземні мережі акаунтів просувають політичні дипфейки перед виборами президента США
Вірусні антитрампівські відеоролики в тіктоці, згенеровані ШІ, поширювали з Китаю, Нігерії, Ірану та В’єтнаму.

Видання The Wall Street Journal виявило в тіктоці понад 60 тис. відеороликів з політичними дипфейками, пов’язаними з передвиборчою кампанією обрання президента США, у період до зняття кандидатури Джозефа Байдена. Опрацювавши їх, видання ідентифікувало 91 обліковий запис із Китаю, Нігерії, Ірану та В’єтнаму, які складним чином пов’язані між собою і поширювали цю дезінформацію.

Медіа повідомило, що створило десятки ботів, зареєстрованих у всіх частинах США, щоб зрозуміти, який контент соцмережа просуває виборцям. Боти переглядали стрічку «для вас», персоналізовану під кожного зареєстрованого користувача тіктоку, яка формується алгоритмом.

WSJ запрограмував частину ботів зупинятися на відео з поширеними політичними гештегами, а інші зупинялися лише на відео з основних новинних видань на будь-яку тему.

Загалом боти переглянули понад 60 тис. відео. Багато з них містили загальнополітичні коментарі. У вибірці опинилося понад 6 тис. відео, в описі яких згадувався Дональд Трамп, і це понад удвічі більше, ніж відео, в яких згадувався Джо Байден.

Виявили закономірність: відео з очевидною неправдою про Трампа повторювали голоси, згенеровані ШІ, застосовуючи однакові вирази та формулювання. Їх нарахували 91.

Відео з цих акаунтів надходили майже всім ботам WSJ, іноді протягом кількох годин після їх появи. На місяць надходило понад 3 тис. нових відео, а максимальна кількість за день сягнула 152. Вірусні дипфейки набрали більше 2,5 млн лайків та понад 300 тис. коментарів.

WSJ повідомив адміністрацію TikTok про виявлені мережі акаунтів, що поширюють політичну дезінформацію. На момент публікації, з тіктоку видалили майже половину з виявлених акаунтів.

У компанії медіа повідомили, що фальшиві облікові записи належали до кількох різних операцій впливу. Налаштування та відеоролики частини облікових записів пов’язані з Китаєм і В’єтнамом. З останнім пов’язано багато виявлених акаунтів, що розміщували політичні дипфейки з метою фінансової вигоди. Інші виявлені акаунти пов’язані з Нігерією та Іраном.

WSJ дослідив, що при цьому вони мають схожий контент і поведінку, що може свідчити про координацію або наслідування.

«Немає прямих доказів того, що будь-які облікові записи були результатом операцій, які підтримувалися державою, але багато країн, включаючи Китай, передали деякі свої кампанії впливу приватним компаніям, що може приховувати як зв’язки з урядом, так і їхні мотиви. Хаос іноді — це сенс», — зазначено в публікації.

Незалежно від намірів власників акаунтів і тих, хто за ними стоїть, несподіваний і обурливий контент грає на руку державним діячам, які використовують риторику щодо виборів у США у своїх політичних цілях, вважають експерти, опитані медіа.

TikTok заявив, що за перші шість місяців 2024 року видалив 24 операції впливу зі своєї платформи. За перші три місяці було видалено понад 170 млн неавтентичних та підроблених акаунтів.

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду