Музей Сковороди на Харківщині відновили в онлайн-форматі

Музей Сковороди на Харківщині відновили в онлайн-форматі

13:25,
8 Серпня 2024
621

Музей Сковороди на Харківщині відновили в онлайн-форматі

13:25,
8 Серпня 2024
621
Музей Сковороди на Харківщині відновили в онлайн-форматі
Музей Сковороди на Харківщині відновили в онлайн-форматі
На сайті виклали життєпис музею після руйнування внаслідок влучання російської ракети. Також створили онлайн-маршрут «Сковорода-садівник».

Команда Національного літературно-меморіального комплексу імені Григорія Сковороди, який був зруйнований прямим влучанням російської ракети 7 травня 2022 року, запустила проєкт «Музей майбутнього». Завдяки цьому музей можна відвідати онлайн. Про це повідомило харківське онлайн-видання «Люк».

За словами авторів проєкту, сайт презентує низку ініціатив, скерованих на переосмислення та створення сучасної ідентичності музею Сковороди.

«Тепер цей музей — без часу і простору. Музей, що втратив форму, але не втратив зміст. Музей, що збереже твої ідеї, труди і мрії, погляди й настанови», — сказано на сайті.

На сайті відтворили історію музею впродовж останніх двох років. Також там створили онлайн-маршрут «Сковорода-садівник», де можна дізнатися про життя Григорія Савича та дуб, під віттям якого він любив відпочивати.

Онлайн-маршрут «Сковорода-садівник»

Відвідувачі сайту можуть зробити передзамовлення на «Жолудь Сковородуба», який у подальшому зможуть виростити самостійно.

«Жолудь Сковородуба»

За даними видання, будівлю національного літературно-меморіального комплексу імені Сковороди після руйнації внаслідок ворожого обстрілу досі не законсервували. Спершу на це не було бюджетних коштів. Наприкінці 2022 року Харківська ОВА виділила фінансування, а в липні 2023 року голова ХОВА Олег Синєгубов обіцяв, що музей законсервують до зими. Однак цього досі не сталося. Синєгубов каже, що поки не вдалося вибрати підрядника через те, що на тендер подається лише одна компанія.

План музею Сковороди на Харківщині

Колишній голова Мінкульту Олександр Ткаченко казав, що на відновлення музею необхідно близько 112 млн гривень. До збору долучилися лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук, гурт Kalush Orchestra, репер Володимир Самолюк (Skofka), попспівачка Jerry Heil, музикант Антон Вельбой (Wellboy) і блогер-мільйонник кіт Степан.

До дня народження Сковороди, 3 грудня, команда музею оголосила збір «301 Справжній друг Сковороди» з ціллю зібрати кошти для протиаварійних та консерваційних робіт. Щоб взяти участь в ініціативі, потрібно заповнити Google-форму або задонатити будь-яку суму на «банку» музею.

Фото: ілюстративне / видання «Люк»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду