У США суд визнав Google монополістом на ринку пошукових систем

У США суд визнав Google монополістом на ринку пошукових систем

12:08,
6 Серпня 2024
605

У США суд визнав Google монополістом на ринку пошукових систем

12:08,
6 Серпня 2024
605
У США суд визнав Google монополістом на ринку пошукових систем
У США суд визнав Google монополістом на ринку пошукових систем
Гігант контролює близько 90% ринку онлайн-пошуку, 95% — на смартфонах.

У США суд 5 серпня постановив, що Google порушив антимонопольне законодавство країни, заплативши мільярди доларів, щоб стати світовою пошуковою системою за замовчуванням. Про це повідомляє Reuters.

«Суд дійшов висновку: Google є монополістом, і він діяв як монополіст, щоб зберегти свою монополію», — зазначив окружний суддя у Вашингтоні (округ Колумбія) Аміт Мехта.

За його словами, опція «за замовчуванням» — це надзвичайно цінний актив.

Google прогнозує, що втрата налаштувань Safari «за замовчуванням» призведе до значного зниження кількості запитів і втрати доходів на мільярди доларів.

Окружний суддя зазначив, що лише у 2021 році Google заплатив 26,3 млрд доларів за те, щоб його пошукова система була встановлена за замовчуванням на смартфонах і браузерах та щоб зберегти панівну позицію на ринку.

Зазначається, що ухвала відкриває шлях для другого судового розгляду, щоб визначити можливі виправлення, включаючи розділення материнської компанії Google Alphabet.

Етап «виправлення» може бути тривалим, після чого ймовірні апеляції до окружного та Верховного суду США, що розтягнеться до 2026 року.

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд назвав судове рішення «історичною перемогою американського народу», додавши, що «жодна компанія — незалежно від того, наскільки вона велика чи впливова — не стоїть над законом».

Гігант Google контролює близько 90% ринку онлайн-пошуку, 95% — на смартфонах.

Акції його материнської компанії — Alphabet — упали в понеділок на 4,5% в рамках загального падіння вартості технологічних компаній. У 2023 році реклама Google становила 77% від загального обсягу продажів Alphabet.

Материнська компанія заявила, що планує подати апеляцію на ухвалу суду.

Нагадаємо, у травні компанія Google суттєво оновила свою політику щодо неприйнятного контенту, включивши до неї формулювання, яке прямо забороняє рекламодавцям просувати сайти та сервіси, які генерують порнографічні дипфейки. 

Фото: Google / Arkan Perdana via Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду