NewsGuard запускає Центр відстеження дезінформації про Олімпійські ігри в Парижі

NewsGuard запускає Центр відстеження дезінформації про Олімпійські ігри в Парижі

11:00,
23 Липня 2024
635

NewsGuard запускає Центр відстеження дезінформації про Олімпійські ігри в Парижі

11:00,
23 Липня 2024
635
NewsGuard запускає Центр відстеження дезінформації про Олімпійські ігри в Парижі
NewsGuard запускає Центр відстеження дезінформації про Олімпійські ігри в Парижі
Виявлено 31 «ненадійний» сайт, 16 із них поширюють російську пропаганду і дезінформацію.

Моніторингове агентство NewsGuard оголосило про початок роботи Центру відстеження дезінформації про Олімпійські ігри в Парижі. Цьому передував моніторинг сайтів, що поширюють дезінформаційні та пропагандистські наративи в період підготовки до ігор. Фахівці виявили 31 «ненадійний» сайт, 16 із них поширюють російську пропаганду і дезінформацію, йдеться у спеціальному звіті NewsGuard.

«Протягом кількох місяців у соціальних мережах і на ненадійних новинних сайтах поширювався шквал неправдивих заяв про відому міжнародну спортивну подію. Від сфабрикованих повідомлень у медіа до контенту, який нібито походить від брендів чи державних установ, йдеться про неправдиві заяви про ймовірні терористичні загрози та ризики безпеки, нібито непідготовленість Парижа у цьому аспекті та про спад популярності Олімпійських ігор, що, очевидно, спрямовано на підрив довіри до Ігор та органів, які їх організовують, включаючи Міжнародний олімпійський комітет», — повідомила організація.

Команда NewsGuard уже виявила та відстежує 14 наративів дезінформації, пов’язаних з Олімпіадою в Парижі, 13 мовами: голландською, англійською, французькою, німецькою, грецькою, угорською, італійською, польською, португальською, румунською, російською, іспанською та турецькою. Дезінформаційні повідомлення поширювали в соціальних мережах, а також на 31 ненадійному новинному та інформаційному вебсайті.

За даними агентства, шістнадцять із них публікували неправдиву, проросійську пропаганду та дезінформацію, у тому числі йдеться про десять сайтів, які належать до мережі «Правда» — групи анонімних сайтів, які перепубліковують контент із прокремлівських джерел та часто поширюють неправдиві повідомлення й кричущі фейки.

«Отримані дані підтверджують висновки звіту Microsoft Threat Intelligence, виданого у червні 2024 року, про те, що вони назвали "триваючими операціями впливу Росії", спрямованими на Олімпійські ігри в Парижі, із "двома головними цілями: принизити репутацію МОК на світовій арені та створити очікування спалаху насильства в Парижі під час літніх Олімпійських ігор 2024 року". Росії заборонили брати участь в Іграх через військове вторгнення в Україну, хоча російські спортсмени можуть виступати індивідуально», — повідомили у NewsGuard.

Під час і після завершення Олімпійських Ігор у Парижі NewsGuard продовжуватиме моніторинг. Щотижня на сторінці Центру відстеження дезінформації про Олімпіаду в Парижі будуть викладати добірку розвінчаних найгучніших дезінформаційних наративів, пов’язаних з Олімпійськими іграми.

Зазначимо, NewsGuard було засноване медіапідприємцем, журналістом Стівеном Бріллом та колишнім видавцем Wall Street Journal Гордоном Кровітцем у 2018 році. З часу запуску штат журналістів та інформаційних спеціалістів агентства виявив понад 6,9 млн точок даних у понад 35 тисячах джерел новин та інформації, а також каталогізував і відстежує всі найпопулярніші дезінформаційні наративи, що поширюються в мережі.

Фото: «Олімпійські кільця» / Департамент цифрових технологій, культури, медіа та спорту урду Великої Британії у «Вікімедії», ліцензовано за CC BY 2.0

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду