Компанії Google та Jigsaw з місцевими експертами запустили в Україні ініціативу з медіаграмотності

Компанії Google та Jigsaw з місцевими експертами запустили в Україні ініціативу з медіаграмотності

13:46,
22 Липня 2024
1202

Компанії Google та Jigsaw з місцевими експертами запустили в Україні ініціативу з медіаграмотності

13:46,
22 Липня 2024
1202
Компанії Google та Jigsaw з місцевими експертами запустили в Україні ініціативу з медіаграмотності
Компанії Google та Jigsaw з місцевими експертами запустили в Україні ініціативу з медіаграмотності
Ініціатива реалізується у співпраці з авторитетними місцевими організаціями та експертами, зокрема «Детектором медіа», Центром протидії дезінформації, Vox Ukraine, StopFake, Суспільним та BBC Media Action.

Компанії Google та Jigsaw запустили ініціативу з медіаграмотності в Україні для боротьби з поширенням дезінформації онлайн та підвищення стійкості користувачів до поширених методів онлайн-маніпуляцій. Ініціатива реалізується у співпраці з Moonshot та авторитетними місцевими організаціями та експертами, зокрема Центром протидії дезінформації, Vox Ukraine, StopFake, «Детектором медіа», Суспільним та BBC Media Action, повідомлено у блозі «Google Україна»

Компанія Moonshot провела серію інтерв’ю з експертами згаданих організацій та медіа про поширення дезінформації в Україні та стан онлайн-безпеки. Далі було здійснено тематичний аналіз даних інтерв'ю, щоб визначити загальні теми дезінформації, актуальні методи маніпуляцій та аудиторії, які можуть бути більш вразливими або стати мішенню дезінформації. Для всіх проявів знайшли контекстне підтвердження — приклади з різних соцмереж.

Moonshot визначив поточні та нові маніпулятивні наративи, що циркулюють в Україні, та виявив такі три основні техніки маніпуляції:

  • Астротурфінг (Astroturfing) — ця маніпуляційна тактика передбачає створення видимості суспільних рухів через скоординовану, неавтентичну поведінку, часто з використанням ботів або фейкових акаунтів у соціальних мережах.

В українському контексті це зазвичай використовується для цілеспрямованого переслідування або штучного пригнічення чи посилення конкретного контенту/наративів.

  • Емоційна маніпуляція — провокування сильних емоцій, таких як сум, безнадія, обурення та виснаження, щоб запобігти критичному осмисленню теми. В українському контексті емоційні маніпуляції використовуються для посилення психологічного виснаження, спричиненого воєнним конфліктом.

Маніпуляції часто стимулюють інтенсивний страх і гнів, щоб загострити соціальні розбіжності, а також посилення фрустрації щодо українських інституцій і воєнних зусиль.

  • Підміна контексту — практика вилучення інформації з її оригінального контексту для створення хибного або оманливого наративу.

В Україні сфабриковані або маніпулятивні новинні історії поширюють плутанину щодо того, яка інформація або новинні ресурси заслуговують на довіру. Дипфейки відомих політиків і військових діячів, згенеровані штучним інтелектом, також націлені на громадян із закликами до капітуляції або відмови від пожертв військовим.

На основі цього дослідження та за експертної підтримки місцевих партнерів було створено три навчальні відео про кожен із найпоширеніших сьогодні в Україні метод маніпуляцій. Створюючи їх врахували, що найбільш вразливою аудиторією маніпуляцій є молодь і старше покоління, а при оцінюванні інформації люди найбільше довіряють близьким персонам. У навчальних відео відомі українці обговорюють зі своїми родичами та близькими техніки маніпуляцій, які зараз найактивніше використовують в Україні для поширення дезінформації.

«Щоб розкрити ці моменти, у відео використовуються реалістичні сімейні діалоги за участю відомих українських особистостей та їхніх родичів у кухонному оточенні. Це знайоме середовище відображає місце, де багато сімей ведуть бесіди. Демонструючи розмови про дезінформацію, які охоплюють різні стосунки та вікові групи (батьки — діти, подружжя), відео мають на меті навчити глядачів двох речей: як розпізнавати маніпуляції та як захистити своїх близьких», — сказано у повідомленні.

У відео телеведуча Марічка Падалко, артист Влад Лефльор та ютуб-ведуча Саша Гонтар ведуть типові сімейні діалоги зі своїми родичами, які ілюструють кожну техніку маніпуляції. Такий підхід має заохотити глядачів вести подібні розмови у власних колах родини та друзів.

«Детектор медіа» для цього проєкту є основним майданчиком: експерти ГО розробили сторінку проєкту, створили опис маніпулятивних технік та частину контенту, разом з іншими організаціями, які беруть участь у проєкті.

Відео з пребанкінгу будуть поширюватися через цільові рекламні кампанії на популярних платформах соціальних мереж, охоплюючи аудиторію там, де вона може зіткнутися з онлайн-дезінформацією.

Пребанкінг — це комунікаційна стратегія, спрямована на підвищення стійкості до дезінформації. Її мета — допомогти аудиторії розпізнавати та протистояти маніпулятивному контенту, підвищуючи стійкість до дезінформації у майбутньому.

Дізнайтеся більше про цю ініціативу з медіаграмотності можна на спеціальній сторінці.

Фото: Проєкт з медіаграмотності з навчальними відео від Google та партнерів

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
14:06 / 22.07.2024
Тут, на нулі, треба провести виховання більшості офіцерів - панує думка, що розмовляти російською непристойно, але "розвиток від батьків" такий, що при розмові, після кожного слова, під..рські матюки. Це називається моральна деградація суспільства....
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду