Іспанія оголосила заходи для протидії поширенню фейкових новин

Іспанія оголосила заходи для протидії поширенню фейкових новин

09:42,
18 Липня 2024
505

Іспанія оголосила заходи для протидії поширенню фейкових новин

09:42,
18 Липня 2024
505
Іспанія оголосила заходи для протидії поширенню фейкових новин
Іспанія оголосила заходи для протидії поширенню фейкових новин
Прем'єр-міністр країни пропонує вимагати від усіх медіа ідентифікувати акціонерів, що впливають на редакційну політику, вказувати суми, які вони отримують від реклами, що фінансується державою та іншими країнами, а також надавати прозорі дані про аудиторію.

У середу, 17 липня, Іспанія оголосила про заходи, спрямовані на боротьбу з поширенням фейкових новин. Про це повідомило агентство Reuters.

«Без якісних вільних медіа немає демократії. Без надійних і різноманітних джерел інформації громадяни сліпі», — сказав прем’єр-міністр країни Педро Санчес у зверненні до нижньої палати.

Таку пропозицію висунули під час посиленої дискусії щодо свободи медіа та боротьби зі шкідливим або оманливим контентом через вибори до Європарламенту та інші вибори в Європі, Індії та Сполучених Штатах.

У Reuters зауважили, що в Іспанії, як і в інших країнах, соцмережі, месенджери та відеододатки мають дедалі більший вплив у політичному дискурсі і можуть охопити значно більшу аудиторію, ніж традиційні медіа.

За словами Санчеса, нові правила будуть спрямовані на всі засоби масової інформації. Їх приведуть у відповідність до схваленого в ЄС закону про свободу медіа, що покликаний регулювати діяльність, а також захищати журналістів від шпигунства з боку влади або примусу до розкриття джерел інформації.

Прем'єр-міністр пропонує вимагати від медіа ідентифікувати всіх акціонерів, що впливають на редакційну політику, вказувати суми, які вони отримують від реклами, що фінансується державою та іншими країнами, а також надавати прозорі дані про аудиторію.

Водночас Консервативна народна партія поставила під сумнів термін прийняття законопроєкту, оскільки він з’явився за два дні до того, як дружина Санчеса Бегона Гомес має постати перед судом у рамках розслідування корупції. Ці звинувачення були відхилені її чоловіком як фейкові новини, створені правими ЗМІ за підтримки опозиційних партій.

На думку опозиції, законопроєкт є «законом про цензуру», а Санчес «зараз прагне контролювати критичні медіа».

Нагадаємо, раніше Верховний суд Іспанії вирішив призупинити роботу телеграму у країні після того, як чотири медіакомпанії подали до суду через порушення платформою авторських прав. Утім, вже за кілька днів після цього суд призупинив дію своєї постанови та заявив, що очікує звіту поліції про те, як заборона вплине на користувачів.

Відомо, що телеграм є четвертим найпопулярнішим сервісом обміну повідомленнями в Іспанії. Ним користувалися майже 19% іспанців, які взяли участь в опитуванні Національної комісії з ринків і конкуренції.

Ілюстрація: Київводоканал / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду