Molfar: Телеграм-канал «Труха» рекламує російську криптобіржу

Molfar: Телеграм-канал «Труха» рекламує російську криптобіржу

15:12,
15 Червня 2024
3122

Molfar: Телеграм-канал «Труха» рекламує російську криптобіржу

15:12,
15 Червня 2024
3122
Molfar: Телеграм-канал «Труха» рекламує російську криптобіржу
Molfar: Телеграм-канал «Труха» рекламує російську криптобіржу
«Труха» не згадала, що власниками біржі є росіяни, і опублікувала відео з одним з них.

OSINT-агентство Molfar встановило, що криптобіржа Blum, яку рекламував телеграм-канал «Труха», є російським продуктом і має російських власників.

Як пише Molfar, Blum — це криптобіржа з підтримкою понад 30 блокчейн-платформ, яка створила TG-гру BlumCryptoBot. Користувачам пропонують нібито здобувати винагороду, натискаючи кнопку, а також у форматі легких ігор.

Blum створили два росіяни — Гліб Костарьов і Володимир Смеркіс, які раніше працювали керівниками криптобіржі Binance у Росії та СНД. Крім того, Смеркіс, схоже, був заступником віцепрезидента з міжнародного розвитку Mail.Ru Group. 

Як пише Molfar, Смеркіс надалі виступає на різних конференціях у Росії, зокрема у державних структурах. Так, він є серед запланованих спікерів на конференції Tech Week, котра пройде з 26 по 28 червня у Москві, де планує розповідати, як Росії позиціюватися на світовому крипторинку.

Цю криптобіржу рекламував телеграм-канал «Труха», рекомендуючи своїм читачам «залітати якнайшвидше» на Blum. Проте в рекламному дописі канал не вказав жодного слова про те, що власниками біржі є росіяни. При цьому «Труха» разом зі своїм дописом опублікувала відео, на якому про «переваги» Blum розповідає росіянин Володимир Смеркіс.

«Як бачимо, російський продукт намагається проникнути в український суспільний простір, заманюючи ненавʼязливими розвагами й обіцяючи легку винагороду. Ми вкотре закликаємо бути уважними та пильними щодо контенту, який публікується в таких пабліках, як “Труха”, а також перевіряти “безплатний сир у мишоловці”, адже він може тхнути Росією», — підсумовує Molfar.

Нагадаємо, нещодавно суд у США засудив засновника найпотужнішої у світі криптовалютної біржі Binance Чанпена Чжао до чотирьох місяців в’язниці. У 2023 році міністерство юстиції США почало розслідування щодо криптобіржі Binance Holdings через підозри, що вона давала змогу обходити санкції росіянам.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду