Найбільше громадяни торік скаржилися на порушення мовних прав у мережі, — мовний омбудсман

Найбільше громадяни торік скаржилися на порушення мовних прав у мережі, — мовний омбудсман

17:05,
25 Січня 2024
1489

Найбільше громадяни торік скаржилися на порушення мовних прав у мережі, — мовний омбудсман

17:05,
25 Січня 2024
1489
Найбільше громадяни торік скаржилися на порушення мовних прав у мережі, — мовний омбудсман
Найбільше громадяни торік скаржилися на порушення мовних прав у мережі, — мовний омбудсман
За скаргами громадян виявили близько тисячі суб'єктів господарювання, які на сайтах і сторінках у соцмережах не дотримувалися вимог мовного законодавства.

65% суб’єктів господарювання, щодо яких громадяни поскаржилися про порушення мовних прав у 2023 році, станом на січень 2024 року усунули об’єктивні зауваги. Більшість порушень, на які звернули увагу громадяни торік, стосувалися відсутності українськомовної версії сайту або сторінки в соцмережах. Про це повідомив Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови.

За результатами опрацювання звернень громадян у 2023 році було виявлено 958 інтернет-представництв суб’єктів господарювання, які функціонували з порушенням вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

У 82% випадків ішлося про відсутність українськомовної версії сайту або сторінки в соціальних мережах, ще 4,5% скарг стосувалися часткового подання інформації державною мовою, а 13,5% — завантаження файлів з інтернет-майданчиків недержавною мовою за замовчуванням.

Усунули порушення 65% суб’єктів господарювання.

У Секретаріаті Уповноваженого із захисту державної мови заявили, що ті суб’єкти, які продовжують порушувати вимоги мовного законодавства, водночас не публікують свої реєстраційні відомості про офіційне найменування та місцезнаходження, що ускладнює притягнення порушників до відповідальності. Разом з тим їхні дії не відповідають вимогам законів «Про електронну комерцію» та «Про захист прав споживачів».

Відтак Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав громадян подавати якомога детальнішу інформацію про порушників, здійснюючи скаргу.

«У випадках, коли суб’єкти господарювання не публікують на сайтах інформацію про себе, необхідні відомості можна знайти в рахунках-фактурах, накладних, фіскальних чеках, інших платіжних документах. До того ж, кожен як споживач товарів та послуг, що визначено Законом України "Про захист прав споживачів", має право вимагати у продавця інформацію про найменування, місцезнаходження тощо», — сказав Тарас Кремінь.

За його словами, зазначення у скарзі найменування юридичної особи чи фізичної особи-підприємця, реєстраційних даних (ЄДРПОУ/ІН), контактної інформації тощо значно підвищить ефективність розгляду скарги та наблизить час притягнення порушників до відповідальності.

Для подання повідомлень про порушення можна скористатися електронною формою на сайті Уповноваженого.

Нагадаємо, загалом у 2023 році надійшло 3692 звернення громадян про порушення Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Це найбільша кількість скарг за всі роки існування інституту Уповноваженого із захисту державної мови і на 30% більше, ніж у 2022 році. Майже половина звернень (1822) пов’язані з порушеннями у сфері обслуговування споживачів. 

За словами Тараса Кременя, така статистика свідчить як про збільшення кількості порушень мовного закону, так і про критичну чутливість громадян України до відстоювання своїх мовних прав.

Фото: Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь / фейсбук 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду