На Місяць стартувала ракета з українським прапором на борту

На Місяць стартувала ракета з українським прапором на борту

13:40,
8 Січня 2024
3173

На Місяць стартувала ракета з українським прапором на борту

13:40,
8 Січня 2024
3173
На Місяць стартувала ракета з українським прапором на борту
На Місяць стартувала ракета з українським прапором на борту
Приземлення місяцехода на поверхні супутника Землі очікується в лютому.

Ракета-носій «Вулкан Кентавр» компанії United Launch Alliance 8 січня успішно стартувала з бази космічних сил на мисі Канаверал в американському штаті Флорида до Місяця. На її борту є металева пластина з прапором України, повідомив Space.com.

Приблизно через 50 хвилин після запуску від ракети від’єднався основний вантаж — місяцехід Peregrine, який перевозить 20 різних корисних навантажень, включно з п’ятьма науковими інструментами NASA та вантажем українсько-британської компанії Spacebit.

Spacebit відправила металеву версію прапора України на Місяць як частину наукової місії. За словами гендиректора Spacebit Павла Танасюка, вантаж складається з різних матеріалів, що включають метали та різноманітні космічні покриття. Команда сподівається випробувати ці матеріали під час польоту та місячних умов, щоб підготуватися до польоту для запуску місяцехода Asagumo власної розробки.

Фото: Металева пластина із зображенням карти України, відправлена на Місяць / Spacebit

Якщо все відбуватиметься за планом, місяцехід сяде на природний супутник Землі в лютому. У такому разі це буде перше повернення США на Місяць із часів місії «Аполло-17» в 1972 році, а також перша в історії висадка на Місяць приватної компанії.

«Я настільки схвильований, що не можу це передати. Поки що це абсолютно прекрасна місія повернення на Місяць», — сказав президент ULA Торі Бруно після запуску Peregrine.

Нагадаємо, компанія Spacebit представила копію металевої пластини з прапором президенту Володимиру Зеленському у 2021 році. Фарби на пластині можуть витримувати екстремальні температурні умови сотні років.

Раніше місія була запланована на 2022 рік, проте її перенесли через підготовчі роботи компанії United Launch Alliance.

На фото — запуск ракети-носія «Вулкан Кентавр» на Місяць

Фото: Павло Танасюк / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду