В Україні оголосили вчителів-переможців премії Global Teacher Prize 2023

В Україні оголосили вчителів-переможців премії Global Teacher Prize 2023

13:47,
9 Жовтня 2023
1437

В Україні оголосили вчителів-переможців премії Global Teacher Prize 2023

13:47,
9 Жовтня 2023
1437
В Україні оголосили вчителів-переможців премії Global Teacher Prize 2023
В Україні оголосили вчителів-переможців премії Global Teacher Prize 2023
Відзнаки отримали педагоги, які зробили важливий внесок у захист і розвиток освіти під час війни.

В Україні оголосили переможців національної премії Global Teacher Prize Ukraine 2023. Під час церемонії нагородили п'ятьох українських педагогів, які зробили важливий внесок у захист і розвиток освіти під час війни. Кожен із них отримав грант в один мільйон гривень на реалізацію освітнього проєкту, повідомила ГС «Освіторія».

У номінації «Дошкілля» нагороду отримала вихователька закладу дошкільної освіти з Харкова Вікторія Душина. Початок війни вона провела разом зі своїми вихованцями під обстрілами. Після евакуації створила клуб для дітей тимчасових вимушених переселенців, де разом із батьками проводила заходи та уроки для маленьких вихованців. Після повернення до Харкова Вікторія Душина продовжила працювати зі своїми вихованцями онлайн. Зараз шукає можливостей для проведення офлайн-зустрічей з ними в садочку.

«Компетентність, творчість і готовність брати на себе відповідальність. Усе це якнайкраще описує Вікторію Душину, виховательку дошкільнят з Харкова. Для мене було великою честю вручити Вікторії національну премію Global Teacher Prize Ukraine. І дуже тішуся, що відтепер дошкілля, зокрема за підтримки UNICEF Ukraine, є частиною премії, адже роль вихователя у житті дитини надважлива», — сказав на церемонії вручення нагороди міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

У номінації «Незламність» нагороду отримала Лариса Фесенко, яка працювала директоркою та викладала англійську мову в Лісностінківському ліцеї. Пані Лариса із села Лісна Стінка Куп’янського району Харківщини. Їй довелося пережити зраду колег, 45 діб російського полону і втечу в ніч деокупації Куп’янська. Наразі вона керує процесом відбудови школи та постійно підтримує зв’язок з учнями. За мужність і відвагу нагороду вчительці вручила парамедикиня Юлія Паєвська. Історію про незламність Лариси вже задокументували у фільмі французькі журналісти.

«Я дуже рада, що в мене є нагода сказати велике дякую захисникам та захисницям, які боронять нашу землю. І тим учителям, які не зламалися та відмовилися викладати за російськими програмами», — сказала Лариса Фесенко під час нагородження.

У номінації «Вибір серцем» перемогу здобула логопедка закладу дошкільної освіти №103 та реабілітаційного відділення міської лікарні в Миколаєві Катерина Якушевська. Востаннє вона проводила урок для своїх вихованців 23 лютого 2022 року. Невдовзі російська ракета зруйнувала дитсадок. Тепер Катерина працює у шпиталі та допомагає відновлювати мовлення і пам’ять постраждалим військовим. Вона розповіла, що не боялася почати працювати з дорослими, адже «специфіка роботи та ж сама», що і з дітьми.

«Якщо ти з ними по-доброму і люди бачать, що ти приділяєш їм час, то легко. Важко бачити саме страждання людей», — сказала вона.

Вчителем-новатором 2023 року став учитель фізики запорізької гімназії №11 Максим Гвоздецький. Упродовж трьох років він монтував інтерактивні відео за навчальною програмою з фізики для учнів 7–9 класів, героями яких стали Месники, Хоббіт, Супермен, Аквамен, Дарт Вейдер та інші персонажі. Максим Гвоздецький планує завершити створення відео для програми з фізики 7–9 класів та фіналізувати проєкт «Фізика в реальному житті».

«Я кажу дітям, що фізика завжди навколо нас. Завдяки їй можна полегшити собі життя та уникнути негативних ситуацій. Я хочу, щоб дітям на уроках було комфортно, цікаво і весело. При цьому намагаюся створити такі умови, щоб вони відчували себе не просто як на уроці, а щоб це була дружня розмова і проведення часу разом. Мене мотивують діти», — розповів учитель.

У номінації «Молодий учитель» переміг 23-річний Петро Сітек, викладач громадянської освіти у львівській «Школі вільних та небайдужих». Відзнаку йому вручили перша леді України Олена Зеленська та виконавча директорка міжнародної організації Finn Church Aid Патриція Марущак.

«Ми повинні змінювати наші підходи до освіти. Сконцентруватися на тому, яких особистостей ми допомагаємо формувати. А не на знаннях, які вони здобувають. Оскільки в цій справі головне надихнути, і тоді вже ніхто не зможе зупинити людей, які хочуть здобути знання. Я вірю, що саме освіта здатна змінити світ», вважає учитель.

Уточнимо, Global Teacher Prize Ukraine — щорічна національна премія для вчителів — агентів освітніх змін, яка вручається з 2017 року та покликана відзначити досягнення вчителя не лише щодо своїх учнів, а й щодо суспільства та підкреслити важливість педагогів в Україні.

Нагадаємо, на станції київського метро «Золоті Ворота» до 29 жовтня експонуватиметься фотовиставка «Вчителі важливі!», де представлені їхні історії під час війни. Історії вчителів було зібрано у межах цьогорічної премії Global Teacher Prize Ukraine.

На фото: вручення національної премії Global Teacher Prize Ukraine 2023

Фото: ГС «Освіторія», Оксен Лісовий / фейсбук, Inshe.tv

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду