Люди частіше брешуть за комп’ютером, ніж за смартфоном — дослідження

Люди частіше брешуть за комп’ютером, ніж за смартфоном — дослідження

11:12,
16 Вересня 2022
2243

Люди частіше брешуть за комп’ютером, ніж за смартфоном — дослідження

11:12,
16 Вересня 2022
2243
Люди частіше брешуть за комп’ютером, ніж за смартфоном — дослідження
Люди частіше брешуть за комп’ютером, ніж за смартфоном — дослідження
Використання технологій під час ухвалення рішень може непомітно, але фундаментально змінити спосіб роботи мозку людини.

Нове дослідження американських вчених показує, що люди більш готові брехати заради особистої вигоди, коли вони користуються ноутбуком, а не смартфоном. Про це повідомляє The Insider. Понад 80% користувачів ноутбуків збрехали про гроші, тоді як серед користувачів телефонів таких було лише 60%. Враховуючи, що два пристрої мають майже ідентичні технічні можливості, результати доводять, що технології мають вплив на психологію людини.

У першому експерименті 137 аспірантам запропонували уявити, що вони отримають 125 доларів, але за умови, що половину віддадуть однокурснику. Річ у тому, що загальну суму знали лише вони, тому теоретично могли віддати менше, просто сказавши неправду партнеру. При цьому одна половина учасників експерименту користувалася ноутбуками, коли виконувала це завдання, а інша — смартфонами.

Виявилось, що користувачі ноутбуків брехали набагато частіше. 82% учасників з ноутбуками вводили партнерів в оману, стверджуючи, що сума була на 10-20 доларів менше. До такої ж маніпуляції вдавалися лише 62% користувачів телефонів.

У другому експерименті двом людям було запропоновано обговорити ціну придбання уявної фабрики з виробництва напівпровідників, якою володів один із них. 222 студенти розділилися на покупців і продавців. Покупцям конфіденційно повідомляли, що ринкова вартість нерухомості оцінюється у 21 мільйон доларів. Потім вчені попросили покупців сказати продавцям, яку вартість вони вважають справедливою, і зробити початкову пропозицію. Як і в першому експерименті, близько половини студентів користувалися телефонами, а решта вели переговори за допомогою ноутбуків.

Знову ж таки, більший відсоток людей у групі покупців-користувачів ноутбуків обдурювали. У середньому вони повідомили продавцям, що справедлива вартість становила 16,7 мільйона доларів США, зменшивши її на понад 4 мільйони, у порівнянні з 18,1 мільйона доларів США для учасників з телефонами. В обох випадках їхні фактичні пропозиції були лише трохи вищими за те, що вони назвали ринковою вартістю.

Щоб з’ясувати, чому так змінюється поведінка користувачів в залежності від використаного пристрою, вчені запитали учасників окремого дослідження про їхні асоціації з кожним пристроєм і виявили закономірність. Телефони викликали асоціації з друзями та родиною, а ноутбуки спонукали до думок про роботу, успіх і досягнення, що, як показали попередні дослідження, може спровокувати неетичну поведінку.

«Хоча дослідження не можуть досконало передбачити, як поведінка розвиватиметься в реальному житті, ці експерименти пропонують більше доказів того, як технології можуть змінити поведінку людини», — зробили висновок вчені.

За їхньою пропозицією, потрібно постійно оцінювати, який вплив можуть мати технологічні інструменти на щоденні рішення та етичні стандарти.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що кількість користувачів смартфонів в Україні збільшилася до 85% ще декілька років тому.

Фото: Andrea Piacquadio/ Рexels

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду