Як дотриматися новорічних обіцянок: п’ять онлайн-інструментів

Як дотриматися новорічних обіцянок: п’ять онлайн-інструментів

12:46,
4 Січня 2018
8892

Як дотриматися новорічних обіцянок: п’ять онлайн-інструментів

12:46,
4 Січня 2018
8892
Як дотриматися новорічних обіцянок: п’ять онлайн-інструментів
Як дотриматися новорічних обіцянок: п’ять онлайн-інструментів
Онлайн-платформи пропонують інноваційні способи мотивації, щоб досягти поставлених цілей. Серед них — спілкування з однодумцями та…ваші гроші.

Перше січня — це велетенський понеділок. Із 1 січня завжди починається нове життя, в якому все інакше, англійська вивчається щодня, дедлайни не завалюються, стрічка у Фейсбуку не скролиться цілодобово, і все так ідеально, як ніколи не було до того. Ну так, насправді ні. Але перед Новим роком хочеться вірити у власний незгасимий ентузіазм. Та не вірою єдиною.

Ми підібрали кілька онлайн-платформ, які допомагатимуть дотримуватися ваших обіцянок, мотивуватимуть доводити все до кінця й забиратимуть у вас гроші, якщо будете обманювати. Спойлер: нічого не працюватиме, якщо ви не азартна людина або не вірите, що новорічні обіцянки мають чудодійну силу.

43 things

Усе просто: це англомовний сайт, який допомагає сформувати свій список цілей, нагадує про дедлайни і сконтактовує з іншими людьми зі схожими амбіціями. Створюєш профіль (чи заходиш через фейсбук-акаунт), додаєш цілі, бажані дати досягнень, інформуєш програму, коли вона має тобі про все це нагадувати, і... йдеш до успіху. Або не йдеш.

Сайт насправді працює як соцмережа. Ти ставиш перед собою цілі, оформлюєш їх у відповідному форматі, система нібито контролює їхнє виконання.

Але насправді головна розвага тут дещо інша — у спостереженні. Система пошуку працює за ключовими словами, своєрідними хештегами. Можна на кілька годин зависнути, забиваючи в пошук рандомні фрази й букви — і в режимі реального часу спостерігати, які цілі поставили перед собою інші люди: «прочитати десять класиків», «написати 50 цілей до мого 50-річчя», «прожити життя з коханим (чи коханою)», «навчитися класно фотографувати», «знайти друзів у десяти країнах».

Власне, якщо ти вчиш, скажімо, угорську мову, то стане зрозуміло, що крім тебе таких ще двоє цього року, а до кінця діло ніхто не довів. Вся ця інформація є відкритою та вказаною там же, біля цілі. Потім можна перейти до профілів цих людей, написати їм і все таке. Тобто за бажання можна досягати поставлених цілей разом. Або, якщо нудно, можна просто складати рейтинги найдивніших людських цілей. Наприклад «вивчити якомога більше про Біткоїн», «спробувати сто нових сортів чаю», «гуляти з собакою при температурі вище 20 градусів», «продовжити виконувати попередні 43 обіцянки», «їсти вдома шість ночей на тиждень», «помити ванну», «вивчити гіпноз». Або «написати список всього, що я хочу спробувати». Це, до речі, виглядає найчеснішою ціллю, бо не передбачає життя з понеділка.

Крім того, тут є список найпопулярніших цілей, які ставлять собі люди: читати більше книжок, написати книжку (система не збреше, що 296 людей зараз цим активно займаються), вивчити іспанську, бути щасливим, знайти нових друзів, схуднути, почати власний бізнес (270 людей!) та інше.

Словом, тут на сайті літає аромат надій на краще майбутнє та ентузіазм. Щоб і далі він був, краще не заходити на статистику, де пораховано, скільки ж людей насправді досягли цих цілей чи хоча би збрехали сайту, щоби здаватися успішними. Їх не більше восьми в кожному з найпопулярніших запитів (дані на кінець 2017-го).

Словом, на сайті є багато всяких різних атракцій, але є ризик забути, навіщо ти взагалі туди прийшов.

Any.do

Цей сайт суттєво відрізняється від попереднього. Він розрахований виключно на самоорганізацію. Фактично це звичайний органайзер онлайн: потрібно вписати конкретні завдання, виставити дедлайни, пріоритетність, а після виконання — поставити галочку. Тоді завдання викреслюється зі списку.

Все дуже просто й універсально — не лише для новорічних обіцянок, а й для просто-звичайних-обіцянок. До речі, тут є опція не обирати конкретного дня для дедлайну, а вказати чесно — someday. Тобто колись, у якийсь день, можливо, якщо пощастить, я виконаю цю якусь-там обіцянку. На диво, там теж потім можна буде поставити галочку про виконання. Якщо, звісно, пощастить.

21habit

До цього повинні були додуматися рано чи пізно. Жоден сайт не здатен мотивувати людину щось робити, якщо вона сама не налаштована рішуче — які би прикольні опції не були на сайті і як медитативно не виглядали би закреслені виконані завдання.

Творці проекту 21habit зрозуміли, що мотивувати можуть гроші. Працює все так: закидаєш на рахунок 21 долар, ставиш якусь ціль — скажімо, щодня читати по сто сторінок. Протягом наступних трьох тижнів заходиш на сайт і відмічаєш, чи справляєшся зі щоденним завданням. Якщо так, то за кожен день тобі вертають по долару. Якщо ні, гроші йдуть на благодійність. На сайті є перелік організацій, куди спрямовують гроші, — там і Amnesty International, і American Red Cross, і ще з десяток різних організацій.

Доступна й безкоштовна версія. Просто ставиш ціль, щодня відмічаєш власну успішність, потім радієш своїй зібраності або забиваєш. І все, ніяких ринкових відносин.

Хоча варіант із благодійністю мені подобається більше — так усі ці новорічні обіцянки набувають хоч якогось сенсу.

Між іншим, таку ж штуку можна зробити в Україні — щоби гроші недобросовісних обіцяльників ішли на українські соціальні, наприклад, проекти. Забирайте ідею для стартапу.

Stickk

Ще одна складна фінансова схема мотивації. Дуже оригінальна, як на мене. Ставиш ціль — закидаєш гроші — отримуєш їх назад, якщо все зреалізував. Якщо ні, прощаєшся зі своєю інвестицією. Все дуже схоже до попереднього проекту. За винятком того, що тут ти сам обираєш, куди підуть гроші. Можна вказати реквізити якоїсь знайомої благодійної організації чи волонтера, але є й інша опція — когось не надто тобі приємного. Грубо кажучи, вписати туди якогось ворога, щоб це було додатковою мотивацією не налажати. Ти досягаєш цілі — він не отримує грошей. Або навпаки, подвійний удар. У проекту є YouTube-канал, де зібрані відеообіцянки людей. Можна дивитися, як серіал.

Всі ці фінансові схеми — це насправді про азарт та адреналін. Як на мене, це навіть можна назвати грою з собою на гроші. Коли є серйозна мотивація виграти й вона вимірюється в грошах чи, скажімо, суспільному схваленні, тоді це працює краще. Мабуть. Для когось.

Хоча я щиро вірю, що новорічних обіцянок потрібно дотримуватися по любові. Або не дотримуватися, якщо ця любов минула.

Go fucking work

Згідно з редакційним завданням, я мала протестувати всі ці сайти й винести вердикт — що ж насправді вартісне, а що ні, і який сайт обрати, щоб наступного року точно не налажати.

Я тестувала, вносила якісь свої побажання в таблички, спостерігала за власним прогресом вивчення мов онлайн (жалюгідно), шукала однодумців, які теж хочуть повчити грузинську, навіть лайкала їм якісь пости. Я була успішна в усьому, крім головного. Виявилося, що сайти самі по собі мають мало зв’язку з дотриманням обіцянок, бо навіть дедлайн цього тексту я завалила на чотири дні.

Схоже, що для мене єдиним ефективним онлайн-інструментом для дотримання новорічних обіцянок буде додаток Go fucking work. Його можна встановити собі на комп’ютер, внести список сайтів, які вам заважають жити, — й кожна спроба якийсь із них відкрити завершуватиметься словами Go fucking work на екрані. Так би мовити, до нового життя з понеділка треба йти маленькими кроками.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: foodlion.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду