13 інструментів мобільної журналістики

13 інструментів мобільної журналістики

10:00,
31 Жовтня 2015
15030

13 інструментів мобільної журналістики

10:00,
31 Жовтня 2015
15030
13 інструментів мобільної журналістики
13 інструментів мобільної журналістики
Репортер і медіатренер Гай Деген рекомендує мобільні додатки для журналістів, щоби працювати з аудіо, відео, фото та стрімінгом.

Тренер цьогорічної Школи громадської активності MediaStream, що проходила в Українському католицькому університеті з 13 по 16 жовтня, австралійсько-німецький журналіст та репортер Гай Деген називає телефон мультимедійним засобом у кишені: «Це те, що ви маєте завжди з собою. Цегнучке знаряддя». Його гнучкість забезпечується можливістю знімати відео, фотографувати, використовувати мобільні додатки для покращення якості своїх матеріалів.

Яскравим прикладом мобільної журналістики є останні революційні події в Україні, а також війна на сході, коли більшість інформації про поточні події громадяни і, що важливіше, медіа дізнаються з повідомлень «мобільних репортерів». Розуміючи цю властивість, все більше медійних організацій воліють її використовувати, залучаючи до процесу і професійних журналістів.

Особливу роль телефон як інструмент репортажу відіграє у сфері громадянської журналістики. Не буде перебільшенням сказати, що саме мобільні технології надали форми громадянській журналістиці, адже відтепер репортером подій може стати кожен. Вміння використовувати мобільний телефон для своєї роботи — необхідна «функція» кожного громадянського журналіста. Навички роботи з мобільним пристроєм — певний базис, відправна точка. «Це,  стверджує Гай Деген,  професійна навичка, якої потрібно навчитися всім громадянським журналістам».

Гай Деген

Хороший матеріал, за словами Гая Дегена, можливий тоді, коли журналіст знає, як правильно використовувати мобільний телефон для своєї роботи, й коли журналіст впевнений, що матеріал, який він створює, йому подобається.

Мобільний телефон надає журналістам безліч можливостей. Перш за все це можливість записувати аудіо. Щоби звук можна було якісно записати та використати, на мобільний телефон варто встановити одну з перелічених програм (більшість із них мають і версії для ПК):

Audioboo  універсальний інструмент для роботи з аудіо. Найчастіше використовується на мобільних пристроях. Програма призначена для запису, трансляції та розповсюдження аудіо.

Soundcloud  інструмент для роботи з аудіо, що дозволяє завантажувати та поширювати аудіофайли. Сайт дає змогу поширювати аудіофайл у соціальних мережах та на персональних сторінках, блогах тощо за допомогою функції вставки. Запис може візуалізуватися за допомогою фотографії.

Voice Memos  програма, яка дозволяє використовувати мобільний телефон в якості диктофона для запису якісного звуку.

Voice Record Pro  мобільний додаток для iOS, аналогічний програмі Voice Memos.

Час від часу після запису аудіо на мобільний телефон можна постати перед дилемою: що робити з таким аудіозаписом? Оскільки завдяки використанню спеціальних програм звук стає якіснішим, його можна використовувати в професійній журналістиці, зокрема: додавати фото, геолокацію, ділитися в соціальних мережах, додавати до сайту у вигляді аудіоплеєра тощо.

Останнім часом значного поширення в мобільній журналістиці набуває відео. Формула мобільного відео — зробив і опублікував. Видання The Wall Street Journal, наприклад, активно використовує мобільне відео, заохочуючи журналістів робити відеоматеріали за допомогою телефону протягом створення історії. Для цього видання створило окрему сторінку.

Завдяки сучасним технологіям, на думку Гая Дегена, телефон став справжнім професійним інструментом: він дозволяє робити інтерв’ю та кліпи, створювати новинні репортажі. Хоча також варто мати на увазі, що навіть найсучасніший телефон не допоможе створити цілковитої телевізійної історії; телефон призначений для інших типів медіа.

При створенні будь-якої історії важливо думати про аудиторію. Не є винятком і мобільна громадянська журналістика. Гай Деген дає такі поради: «Знімаючи відео, варто пам’ятати про свою аудиторію і розуміти, як вона користується мобільним телефоном. Це дасть нам розуміння формату та структури відео».

«Ми — істоти, які оповідають історії,  зазначає тренер.  Історії, що мають початок, розвиток і закінчення, завжди спрацьовують». Створюючи мобільну відеоісторію, ми маємо шукати відповіді на запитання, що постають в історії — сьогодні це є завданням журналіста. 

Програми для роботи з відео:

PicPlayPost — мобільний додаток для створення відеоколажів. Дозволяє додавати музику та завантажувати готовий матеріал на Facebook, Vine та Instagram.

ThingLink  програма, яка дозволяє зробити відео та фото більш інтерактивним. Програма дає змогу створити захопливіший і цікавіший контент.

Vine  програма для створення інтерактивних коротких відео з ефектом руху.

Також доречно завантажити одну з двох програм, які дозволяють стрімити з мобільного телефона будь-де і в будь-який час за наявності доступу до інтернету: Bambuser та Periscope.

Ще один інструмент телефона — фотографія. Використовуючи будь-який інструмент фотографування, Гай Деген рекомендує завжди дотримуватися основ: шукати різні плани та кути, дотримуватися «правила третин», думати про історію. По-перше, плани мають бути різними: широкий для контексту, середній для ситуації, крупний для деталей. По-друге, не потрібно фотографувати з одного місця — необхідно ходити й шукати цікаві кути. По-третє, бажано утримуватися від використання функції зуму. Гай Деген рекомендує фотожурналістам частіше використовувати ноги як інструмент: «Ваші ноги надзвичайно важливі для ваших навичок фотографування. Використовуйте свої ноги замість зуму, замість збільшення».

Гай Деген попереджає журналістів не засмучуватися через невдалі фотографії, адже, як казав відомий фотограф Анрі Картьє-Брессон, «перші 10 тисяч фотографій найгірші».

Програми для роботи з фотографіями:

Instagram  мобільний додаток для поширення фото. Дозволяє також редагувати фото безпосередньо перед завантаженням.

Picmonkey  онлайновий фоторедактор, безкоштовний інструмент для роботи з фото. Програма дозволяє редагувати фото, створювати колажі та елементи дизайну.

Snapseed — мобільний додаток для роботи з фотографіями. Програма дає можливість працювати з фотографіями безпосередньо на мобільному телефоні та застосовувати велику кількість інструментів редагування: яскравість, контраст, насиченість, тіні, світло, тепло тощо. Програма має подібне призначення як і Picmonkey.

Legend  мобільний додаток для створення рухомих картинок із текстом. Зразок.

TheNounProject  сайт для завантаження ілюстрацій, іконок, ескізів, символів тощо.

Школа громадської активності MediaStream проект Магістерської програми з медіакомунікацій Українського католицького університету та Deutsche Welle Akademie для громадянських журналістів, що мають власну громадську позицію та бажання розвивати проекти на власних медійних ресурсах.

Друга Школа громадської активності MediaStream відбулася у Львові 13-16 жовтня для 15 громадських журналістів із України.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: prperfect.files.wordpress.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду