П’ять правил ефективності антитютюнових кампаній у мас-медіа

00:00,
3 Травня 2012
337

П’ять правил ефективності антитютюнових кампаній у мас-медіа

00:00,
3 Травня 2012
337
П’ять правил ефективності антитютюнових кампаній у мас-медіа
Масмедійні кампанії вже давно стали важливою зброєю у боротьбі з тютюнокурінням. І найголовніша їхня перевага у тому, що вони пояснюють людям, чому саме варто кинути курити. Відповідно, експерти радять завжди використовувати медіа з метою пропаганди відмови від цієї поганої звички.  

Варто зауважити, що для антитютюнових кампаній у медіа також існують певні стандарти, які, власне, і забезпечують їхню дієвість. Серед них такі:

♦  Інформування людей про наслідки куріння;

♦  Мотивування їх кинути курити;

♦  Підвищення обізнаності населення про шкоду пасивного куріння;

♦  Зміна ставлення до куріння в суспільстві взагалі;

♦  Руйнування позитивного ореолу куріння.

Зважаючи на масштаби інформаційного охоплення ЗМІ, вони можуть доносити важливу інформацію до широкої аудиторії, що як ніколи важливо у питанні відмови від куріння.

Крім того, існує декілька правил, яких обов’язково слід дотримуватися під час планування антитютюнових кампаній в медіа.

1. Комплексність

Ефективність антитютюнової кампанії в медіа напряму залежить від її комплексності. Тобто якщо вже розміщувати відповідну інформацію, то не лише, наприклад, в пресових публікаціях. Потрібно, щоб на проблему звернули увагу. А у випадку з такою непопулярною проблемою, як куріння, на яку звикли закривати очі, цього можна досягти, лише залучивши всі канали інформації: пресу, радіо, телебачення, зовнішню рекламу тощо. Саме так можна буде забезпечити всебічне охоплення аудиторії. Адже уподобання людей можуть різнитися, і ті, на кого вплине інформація з телевізійного ролика, часто не звертають увагу, наприклад, на радіоповідомлення.   

2.Чітко визначена адресність

Важливо завжди орієнтуватися на певний сегмент аудиторії. Пропагуючи відмову від куріння серед молоді, не слід апелювати до прикладу дорослих. Це пояснюється тим,  що більшість підлітків схильна думати лише про сьогоднішній день. І показавши молодій людині, що з нею може статися за 10 років, навряд чи вдасться переконати її в тому, що це трапиться саме з нею, що цей термін не такий вже і значний.

3.Періодичність

Цей пункт стосується не лише частотності появи повідомлень конкретної кампанії в різних ЗМІ. Адже для того, щоб переконати людей кинути курити, буде мало трансляції антитютюнової реклами та публікації відповідних матеріалів у пресі протягом місяця чи навіть півроку. Необхідно, щоб одна антитютюнова медійна кампанія змінювала іншу, підтримуючи таким чином спроби курців кинути курити, а також бажання некурців ніколи і не починати.     

4.Правило наближення інтересів

Інколи розробникам антитютюнових кампаній варто звертати увагу людей і на інші недоліки куріння. Наприклад, доволі відома австралійська кампанія під навою «Кожна сигарета завдає вам збитків» акцентувала не тільки на шкоді здоров’ю, яке завдає куріння, а й на щоденних витратах, що їх потребує придбання сигарет. Тобто, якщо вже інформація про шкоду куріння не діє, потрібно підлаштуватися під інтереси курців, наголошуючи на тих проблемах, які їх дійсно турбують.

5.Поетапне роз’яснення

Сама інформація про шкоду куріння може містити декілька настанов. Першою з них, а отже, і першим етапом формування повідомлення, є пояснення курцеві, чому слід відмовитися від цієї поганої звички.

Другий етап зазвичай полягає у донесенні інформації про шкоду тютюнового диму для оточення. Саме він впливає на збільшення дієвості заходів щодо обмеження місць для куріння на вулиці, в ресторанах, барах тощо. Однак лише він нічого не здатен вдіяти проти бажання курити в кожної конкретної особи.

У третьому етапі потрібно пояснити людині, як краще можна кинути курити. Сьогодні існує дуже багато способів, проте декотрі з них, наприклад, ніконтинзамісна терепія, були широко розкритиковані лікарями. Тож зазвичай разом зі стартом кампанії у медіа, створюють відкриту безкоштовну телефонну лінію, куди за порадою міг би звернутися кожен бажаючий.

І, нарешті, четвертий етап полягає у закріпленні інформації, яке повинне здійснюватися завдяки вчасній та систематичній доставці повідомлень про шкоду куріння до аудиторії.

Лише враховуючи усі ці правила можна зробити медійну антитютюнову кампанію дієвою.  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
blogspot.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду