Тютюнові історії: як привернути увагу читачів

00:00,
16 Травня 2012
419

Тютюнові історії: як привернути увагу читачів

00:00,
16 Травня 2012
419
Тютюнові історії: як привернути увагу читачів
З метою привернення уваги до проблеми куріння можна успішно використовувати універсальне журналістське правило наближення інтересів. І, зважаючи на те, що аудиторія дуже любить такий жанр, як «життєві історії», чому б не спробувати розповідати такі? 

Тютюнова проблематика є доволі важкою у висвітленні. Адже більшість закликів журналістів проти куріння часто мають менторську інтонацію. А читач, як правило, цього не любить. Хто хоче, аби йому казали, що добре, а що погано? Проте і статистичні дані мало кого можуть переконати. Цифри є абстрагованою, загально величиною, яка, на жаль, не може, продемонструвати справжній стан речей. І коли ми пишемо, що куріння вбиває 120 тис. українців щорічно, такі цифри не сприймаються, як щось реальне. Для значної частини аудиторії вони є абстрактними, лише цифрами, без прив’язки до конкретних людських життів. І як тоді змусити читача зрозуміти справжню небезпеку, що несе у собі харизматичний образ куріння?

Певно, що універсального способу немає. Однак з метою привернення уваги до цієї проблеми можна успішно використовувати універсальне журналістське правило наближення інтересів. І, зважаючи на те, що аудиторія дуже любить такий жанр, як «життєві історії», чому б не спробувати розповідати такі?

Схожими принципами вже давно керується американська журналістика. Так, вони намагаються висвітлювати тютюнову проблематику через конкретні приклади з життя людей.

Нещодавно в мережі з’явилася одна з таких історій. ЇЇ герой – Рік Стоддард (Rick Stoddard) 58-річний американець, жінка якого померла від раку легенів.

Рік розповідає, що вона була чудовою письменницею та художником, але мала погану звичку – куріння. Вона асоціювала його з мистецтвом, вважаючи, що воно її надихає. Але згодом саме куріння забрало в неї спочатку письменницьку кар’єру, згодом – бажання малювати, а, зрештою, і життя.

Історія Ріка вже є доволі знаною в США. З нею він подорожує країною, проводячи спеціальні зустрічі з молоддю та намагаючись пояснити, що шкода куріння є реальною, і людна дійсно може загинути від нього. Розмовляючи з аудиторією, американець демонструє їй фотографії своєї дружини до хвороби та під час неї. Зазвичай вони справляють шокуюче враження. Люди, як правило, залишають клас із розумінням того, що ніколи не стануть курити.  

Про випадок Ріка багато пишуть, про нього знімають передачі, з ним проводять зустрічі на радіо. І така історія не поодинока. І саме таким чином можна боротися з цією проблемою. Принаймні, спробувати руйнувати позитивний образ куріння. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
tbo.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду