Зовнішня антитютюнова соціальна реклама: американський досвід [фото]

00:00,
29 Травня 2012
794

Зовнішня антитютюнова соціальна реклама: американський досвід [фото]

00:00,
29 Травня 2012
794
Зовнішня антитютюнова соціальна реклама: американський досвід [фото]
Соціальна реклама – особливий сегмент антитютюнових кампаній. Від її ефективності, дієвості та неординарності інколи напряму залежить здоров’я населення країни. Головна мета такої реклами – зацікавити реципієнта, трансформувати його думку відповідно до конкретних потреб. 

Однак, ведучи мову про антитютюнову ініціативу, важливо розуміти те, що, на відміну від усіх інших категорій реклами, та, що спрямована на пропаганду здорового способу життя, діє протилежним чином. Так, вона закликає відмовитися від чогось, що є доволі нетиповим для реклами як такої. Проте що може змусити людину зрадити своїй звичці? Розглянемо приклади вдалої антитютюнової соціальної реклами з американської практики.

«Бийтеся з курінням!»

Такий лозунг-слоган був розміщений на боксерських грушах в одній з мереж спортзалів США. Він вдало репрезентував психологічний та фізичний аспект боротьби з тютюновою залежністю.

Смоли в легенях

На зупинках громадського транспорту декількох штатів США можна побачити ділянки асфальту, обведені спеціальним контуром. Напис в середині ділянки гласить: «Ви курите? Саме така кількість смол накопичується у ваших легенях за два роки куріння».

«Ось так ви пахнете, коли курите»

Одна з антитютюнових кампаній США використала принцип адресності реклами та звернулася до жінок-курців. На вулицях Нью-Йорка волонтери роздавали спеціальні ароматизовані папірці (на кшталт тих, що використовують в парфумерних магазинах) із запахом сигаретного диму з метою показати, наскільки непривабливим може бути запах сигарет.

«Зазирни всередину»

Компанія під такою назвою передбачала розміщення спеціальних стендів на зупинках громадського транспорту. Вони були покликані буквально проілюструвати населенню, як легені «засмічуються» тютюновим димом.

Обов’язкове попередження  

Цікава соціальна рекламна кампанія була розміщена американськими активістами у громадських місцях та на транспорті одразу в декількох штатах. Так, на автобусах, автомобілях добровольців та спеціальних стендах на вулицях міст красувалися написи на кшталт: «Стрибок із транспорту під час його руху вбиває», «Водити авто, не знімаючи сонцезахисний екран з переднього скла, небезпечно для вашого здоров’я», «Перехід дороги перед автобусом, що рухається, вбиває» тощо. Їх шрифт, стилістика та форма нагадували попереджувальні написи на сигаретних пачках. Таким чином нагадування про смертельну небезпеку речей, які жодна людина не стала б робити через їх абсурдність, мали на меті підкреслити безглуздість такої поганої та смертельної звички, як куріння.

«Ви ховаєте себе заживо»    

Саме такий смисл намагалися донести до курців розробники соціальної реклами з американської Асоціації хворих на рак. Ця кампанія передбачала розміщення ілюстрацій на стелях спеціальних зон для куріння на вулиці. Ілюстрації зображають процес поховання, а через вдале місце, що було обране для картинки, курці ніби опиняються у ролі тих, кого ховають.

Дієвість такої соціальної реклами не раз була доведена соціологічними опитуваннями. Ці дані також підкріплюються профільними дослідженням спеціалізованих центрів США, діяльність котрих спрямована на боротьбу з тютюновою залежністю та профілактикою куріння серед молоді. Таким чином, ще раз можна запевнитися у тому, що характер соціальної реклами, окрім її суспільно значущої місії, повинен бути зумовлений також творчим підходом.       

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
thedesigninspiration.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду