В Україні з'явилися графічні попередження на упаковках тютюнових виробів

00:00,
4 Жовтня 2012
1436

В Україні з'явилися графічні попередження на упаковках тютюнових виробів

00:00,
4 Жовтня 2012
1436
В Україні з'явилися графічні попередження на упаковках тютюнових виробів
Відсьогодні, 4 жовтня, всі упаковки тютюнових виробів в Україні будуть виготовлятися вже оздобленими графічними попередженнями про наслідки куріння.

Ця ініціатива – одна з шести успішних стратегій Всесвітньої організації охорони здоров’я, що спрямовані на подолання епідемії тютюнокуріння у світі.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України №306 від 19.01.12, до словесних попереджень про шкоду куріння додадуться також графічні, які разом займатимуться 50% площини сигаретної пачки. Загалом в Україні буде використано 10 різних графічних попереджень з відповідними підписами до них.

Наразі в Україні заборонено виготовлювати сигарети, упаковка яких не відповідатиме цій нормі. Але у продажу старі пачки будуть, допоки реалізатори не розпродадуть увесь свій товар.

З цього приводу також відбулася прес-конференція та акція, під час якої лікарі та антитютюнові активісти представили громадськості ці 10 графічних попереджень.

Алла Григоренко, заступник директора Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду МОЗ України:

«Завдяки спільним зусиллям у 2011 році, згідно звіту ВООЗ, Україні з 4-го місця за поширеністю куріння в світі вдалося переміститися на 29-те. Ми плануємо і надалі послідовно і впевнено боротися за здоров’я українців. І досвід багатьох країн засвідчує, що впровадження малюнків, які наочно ілюструють наслідки куріння, є одним з найефективніших та найбільш простих способів протидії масовому курінню».

Алла Григоренко,  Отто Стойка, Леся Оробець

Леся Оробець, народний депутат, член міжфракційного депутатського об’єднання «За майбутнє України без куріння»:

«Наступні три місяці будуть відзначеними значними змінами у політиці країни щодо боротьби за здоровий спосіб життя. Здійснювати громадське лобіювання заборони куріння в України зовсім нелегко. Мою поправку щодо розміщення малюнків, які попереджують про реальні наслідки куріння, було прийнято Верховною Радою ще у липні 2009 року. А втілити їх спільними зусиллями журналістів та громадськості вдалося лише сьогодні, після того, як їх тричі блокував Кабмін. Окрім іншого, політики аргументували свої дії тим, що картинки є надто страшними для сприймання населенням, хоча Україна впроваджує одні з найбільш лояльних у світі зображень на пачках сигарет. На щастя, нам вдалося переконати міністрів, що страшні не малюнки, а перспектива втратити життя щонайменше 115 тисяч українців через наслідки куріння».

Алла Григоренко Андрій Скіпальський Отто Стойка

Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров’я:

«Все, що впливає на молодь є дуже важливим. Дизайн сигаретних пачок також спрямований на цю категорію споживачів. На курсах, які проводить наш центр, ми часто кажемо молодим людям: ви можете кинути курити, але не хочете. Тому необхідно зробити все, аби куріння не вважалося таким привабливим та модним. За даними досліджень, графічні попередження на 60% дієвіші за текстові. Тому ці ілюстрації здатні краще донести до людей інформацію про шкоду куріння та переконати їх не робити цього».

Андрій Скіпальський, голова правління ГО «Життя»:

«Всі чудово розуміють, що графічна антиреклама, як, власне, і реклама, є набагато дієвішою за текстову. Тим паче у випадку, коли людина тільки думає про те, щоб почати курити. Сигаретна пачка – важливий інструмент маркетингової стратегії. Уявіть собі, скільки разів людина дивиться на пачку, якщо щоденно скурює близько 20 сигарет. Відпер курці бачитимуть ці графічні попередження. Самі тютюнові компанії розуміють важливість цього маркетингового інструменту, тому дії антитютюнових активістів зустріли на своєму шляху хвилю супротиву. Але оскільки упаковка залишається останнім способом комунікації зі споживачем, ми поклали багато зусиль для прийняття цього рішення».

Костянтин Красовський та Ганна Гопко

Костянтин Красовський, завідувач сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України:

«Тютюнова індустрія доклала значних зусиль, щоб відтермінувати введення цих картинок. Вони кажуть, що ці картинки нічого не змінять. Але насправді вони бояться таких заходів, адже розуміють, що графічні попередження діють. Люди поступово будуть відмовлятися від куріння, може, не  з першого разу, може, це даватиметься їм важко, але результати будуть».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду