Підвищення акцизу на сигарети додасть у бюджет 22 млрд гривень

00:00,
9 Листопада 2012
425

Підвищення акцизу на сигарети додасть у бюджет 22 млрд гривень

00:00,
9 Листопада 2012
425
Підвищення акцизу на сигарети додасть у бюджет 22 млрд гривень
Громадські організації України закликають Кабмін та Верховну Раду таки збільшити акцизну ставку на тютюнові вироби на 40%. За їхніми підрахунками, це збільшить надходження в бюджет на 22 млрд гривень та призведе до зменшення вживання тютюнових виробів на 6%. 

Про це йшлося 6 листопада під час прес-ланчу «Бюджет-2013 та тютюнові акцизи: які ставки знизять поширеність куріння та дадуть державному бюджету додаткові мільярди гривень?».

«Для зменшення рівня куріння в Україні та зростання реальних доходів бюджету потрібно передбачити збільшення ставки акцизу не менш ніж на 40%. Ця цифра була розрахована експертами Мінфіну та Всесвітньої організації охорони здоров’я. Тому громадськість закликає депутатів і уряд внести відповідні поправки в бюджет 2013р», –  зазначила Ганна Гопко, координатор Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну». 

 

При введенні такого акцизу ціна на дешеві сигарети з фільтром зросте з 7 до 10 гривень за пачку, на сигарети середньої цінової категорії – з 11 до 13,5 гривень. Тобто вартість тютюнових виробів збільшиться на 30%. А якщо враховувати,  еластичність попиту щодо ціни на сигарети, за підрахунками експертів, складає 0,2 пункти, то й виходить що отримаємо згадані 6% зменшення вживання тютюнових виробів. 

Але проблема полягає у тому, що законопроект №10712, в якому і було запропоновано підвищити акцизну ставку саме на 40%, не пройшов першого читання у Верховній Раді. Відповідно, шансів на його ухвалення без втручання влади вже не лишається.

Натомість у Верховній Раді зареєстровано два інших законопроекти – №10687 та №11285. У першому з них пропонується підвищити акцизну ставку лиш на 9%, що призведе до подорожчання дешевих сигарет на 35 копійок, середніх і дорогих – на 25 копійок. У другому – підвищити акциз на 50%, але вдвічі зменшити (з 25% до 12%) адвалерну ставку, тобто ту, що встановлюються у відсотках до вартості товару. Це збільшить вартість дешевих сигарет на 80 копійок, середньої цінової категорії – на 30 копійок, а ось дорогі сигарети подешевшають –  коштуватимуть менше 11 гривень.

За словами Костянтина Красовського, завідувача відділу з контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України, у разі ухвалення одного з цих законопроектів не відбудеться ані суттєвого наповнення державного бюджету, ані зменшення вживання тютюнових виробів.

А ось піднявши акциз на 40% вдалося б повторити успіх 2008-2010 років, коли надходження до бюджету зросли з 2,4 млрд. гривень (2007) до 3,58 млрд. (2008), 9,06 млрд. (2009) і 13,06 млрд. (2010). Тобто за три роки вартість сигарет збільшилася у 2,9 рази при загальному рівні інфляції 1,5. Це вперше підвищення акцизу було вищим на рівень інфляції, адже протягом 1999-2007 років акцизи не перевищували рівень інфляції і тому реальні ціни на сигарети зменшувалися, а поширеність куріння в Україні зростала.

Презентація Костянтина Красовського

Підвищення акцизів призвело до зменшення кількості курців з 10,1 млн. осіб 2008 року, до 8,6 млн. 2011-го. Відповідно, впали й показники реалізації сигарет – з 12,5 млн. 2008 року до 8,8 млрд. штук 2011-го.

Презентація Костянтина Красовського

До слова, парламенти сусідніх Молдови, Білорусі та Росії вже ухвалили підвищення ставки акцизів на тютюнові вироби з 1 січня 2013 року. І вони суттєво вище  тих 9%, які пропонують ввести українські парламентарі:

Молдова – зростання на 50%

Росія – зростання на 43%

Білорусь – зростання на 109% з 1 січня і  додатково на 67% з 1 липня

Нагадуємо, що за результатами останніх досліджень, підвищення цін на сигарети вважається одним з найбільш дієвих методів боротьби з тютюнокурінням, особливо серед дітей та молоді.

«Підвищення акцизів, а відтак і ціни на тютюнові вироби – це важливий засіб наповнення бюджету. Але найважливіше те, що таке підвищення є одним з ефективних способів обмеження доступу дітей до сигарет. Треба збільшити акцизи на тютюнові вироби до такої межі, щоб ціна на сигарети була значно вищою, ніж кишенькові гроші дитини. Варто зробити сигарети недоступними для дітей. Що ж стосується контрабанди сигарет, про яку, можливо, говоритимуть представники тютюнового лобі, то в нас є величезна армія митників, прикордонників, міліціонерів, податківців, які в змозі боротися з контрабандою. Зазначу, що Президент України Віктор Янукович принципово підтримує антитютюнове законодавство, зокрема і політику суттєвого підвищення акцизів»,  повідомив Юрій Павленко, уповноважений  Президента України з прав дитини.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ash
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду