Як посилилося антитютюнове законодавство світу в 2012 році

00:00,
29 Грудня 2012
434

Як посилилося антитютюнове законодавство світу в 2012 році

00:00,
29 Грудня 2012
434
Як посилилося антитютюнове законодавство світу в 2012 році
У 16 країнах заборонили куріння у громадських місцях, у 6 – відмовилися від реклами сигарет і заборонили тютюновим компаніям виступати спонсорами масових заходів.

Антитютюнове законодавство світу протягом 2012 року суттєво посилилося – насамперед за рахунок країн, в яких раніше куріння обмежувалося слабо: Україна, Росія, Білорусь, Болгарія, Узбекистан, Казахстан, Ліван, Куба. У всіх цих країнах ухвалили закони, які забороняють або обмежують куріння у громадських місцях, зокрема, у закладах харчування.

У країнах ЄС, в більшості з яких подібні заборони вже діють, 2012-го займалися коригуванням антитютюнового законодавства – в Іспанії частково заборонили куріння на пляжах, у Португалії – запланували до 2020 року ліквідувати місця для куріння у всіх громадських місцях, у Чехії – підняли питання про повну заборону куріння у закладах харчування.

Низка країн, в яких вартість сигарет лишається однією з найнижчих у світі –  Росія, Білорусь, Молдова, Таїланд, Філіппіни – суттєво підвищили акцизні ставки на тютюнові вироби. Адже збільшення вартості сигарет є одним з найбільш дієвих способів боротьби з тютюнокурінням.

Держави, у яких і досі була дозволена реклама сигарет (а таких країн у світі вже фактично не лишилося), відмовляються від неї – відповідні закони ухвалили Україна, Росія, Китай, Ліван, Казахстан.  

Ще одна тенденція цього року – дедалі популярнішими у ЄС, США, Індії та Австралії  стають рухи «За вільні від куріння фільми». А уряди деяких країн вже повністю або частково заборонили зображувати сцени куріння у фільмах та телепрограмах – такі заборони є у Китаї, Індії, Чилі.

Тож, як бачимо, Україна, яка цьогоріч заборонила рекламу сигарет і спонсорування тютюновими компаніями масових заходів, а також – куріння у закладах громадського харчування, є далеко не єдиною у своїх починаннях і підтримує світову тенденцію до подолання тютюнової пандемії.

«Медіафільтр» спробував зібрати інформацію про більшість антитютюнових ініціатив, які  2012 року були ухвалені різними країнами світу.

Австралія

Впровадження єдиного дизайну пачок для усіх марок сигарет і заборона розміщення на них назви виробів, логотипу або інших ідентифікаторів бренду стало найбільш гучною подією року. Австралія стала першою країною у світі, яка пішла на такий крок і це викликало потужний супротив тютюнової індустрії – найбільші тютюнові компанії світу спочатку подали позов до Верховного суду Австралії з вимогою скасувати закон, пізніше – до Бюро з подолання суперечок Світової організації торгівлі. В обох інстанціях позивачам відмовили. Несподіванкою для світової спільноти стало те, що уряди України, Зімбабве та Нікарагуа підтримали вимоги міжнародних тютюнових компаній щодо скасування австралійського законодавства (!).

Ухвалення закону в Австралії сприяло тому, що аналогічні нововведення підтримав Євросоюз – до 2015 року там теж планується ввести єдиний дизайн сигаретних пачок. Подібні ініціативи також розглядають уряди Канади та Індії.

Крім того, уряд Австралії планує припинити фінансування з державного бюджету фільмів, які містять сцени куріння. 

Аргентина

У другому за чисельністю населення місті країни, Кордові, ввели заборону на куріння за кермом автомобіля. Порушникам – штраф $111 або позбавлення волі строком від 15 до 90 днів.

Білорусія

Введено заборону на куріння у 15 найбільших парках та площах Мінська, а також ухвалено закон про підвищення акцизів на тютюнові вироби на 109% з 1 січня 2013 року.  

Болгарія

З червня там діє повна заборона на куріння у громадських місцях, зокрема, в закладах громадського харчування. За порушення курцям загрожує штраф у розмірі від €150 до €250, а власникам закладів, які допустили порушення - від €1500 до €2500, а при повторному порушенні – до €5000. Щоправда, у грудні ухвалили закон, який дещо пом’якшує цю заборону – дозволяє куріння після 22.00.

Великобританія

Почала діяти заборона розміщувати на вітринах магазинів пачки сигарет  - відтепер усі вони мають знаходитися під прилавком або в іншому недоступному погляду покупців місці.  

Ізраїль

Акторам театру заборонили курити на сцені в ході виступу, навіть якщо того вимагає п'єса. Ввели також заборону на куріння всередині медичних закладів та на їх території, на зупинках громадського транспорту, спортивних і релігійних спорудах.

Індія

Кіновиробників зобов’язали супроводжувати усі сцени куріння у фільмах 20-секундними титрами про шкоду від куріння. А перед початком та всередині стрічки потрібно показати ролик про небезпеку куріння, героями якого мають бути актори, що грають у фільмі курців.

Іспанія

Влітку набула чинності заборона куріння на пляжах. Поки вона поширюється лиш на пляж Моран острову Гран Канарія, де відтепер потрібно відводити 75% пляжу некурцям і 25% - курцям. У 2013 році влада планує розширити часткову або повну заборону й на інші пляжі країни.

Казахстан

У липні почала діяти заборона куріння у громадських місцях, зокрема в закладах громадського харчування та закладах, призначених для масового відпочинку.

Китай

Наприкінці року китайський уряд затвердив Національний план боротьби з тютюнокурінням, який передбачає до 2015 повну заборону куріння у громадських місцях, заборону тютюновим компаніям виступати спонсорами масових заходів або займатися публічною доброчинністю, а також заборону реклами сигарет у громадських місцях та транспорті.

Разом з цим, уряд відмовився підвищувати акцизи на тютюнові вироби і розміщувати на пачках сигарет страхітливі зображення наслідків куріння – а  саме ці два заходи визнані ВООЗ одними з найбільш дієвих механізмів протидії поширеності куріння. Це викликало обурення антитютюнових активістів, які звинуватили уряд у тютюновому лобізмі.

Куба

Ввели заборону куріння у закритих приміщеннях закладів харчування Гавани, які знаходяться у власності держави.

Ліван

Повністю заборонили буд-які форми реклами тютюнових виробів, а також спонсорство тютюновими компаніями музичних, спортивних, культурних чи інших масових заходів. Та ввели заборону куріння у громадських місцях, зокрема, у закладах харчування, магазинах та на робочих місцях. 

Мальта

Введено заборону куріння на дитячих майданчиках.

Монголія

У жовтні ухвалено закон  про повну заборону куріння у громадських місцях, зокрема, в закладах громадського харчування.

Об’єднані арабські емірати

Заборонено куріння у всіх громадських місцях, зокрема, в парках. Введено 200% податок на сигарети та ухвалено рішення про нанесення на усі пачки сигарет надпису про шкоду від куріння, які мають займати не менше  50% площі пачки.

Португалія

Ухвалений Національний план протидії курінню передбачає повну заборону відведення спеціальних місць для куріння до 2020 року.  

Росія

У липні було ухвалено закон про заборону реклами тютюнових виробів в Інтернеті та у всіх друкованих ЗМІ. А в грудні парламент прийняв у першому читанні законопроект, який передбачає заборону продажу сигарет в кіосках, викладки сигаретних пачок на вітринах магазинів і спонсорства масових або інших заходів тютюновими компаніями. З 2015 року вводиться повна заборона куріння у громадських місцях, зокрема, в закладах харчування, з 2013 – страхітливі зображення наслідків куріння на пачках сигарет.  Акцизний збір на сигарети підвищено на 43% з 2013 року.

Угорщина

З січня введена заборона на куріння у громадських місцях, щоправда, вона поки не поширюється на заклади громадського харчування. Штрафи за порушення – від €75 до €190.  

Узбекистан

У квітні почала діяти заборона куріння в аеропортах та на бортах літаків, а також у всіх громадських місцях, за винятком закладів громадського харчування та місць проведення весільних або інших святкових чи ритуальних подій. Рекламу тютюнових виробів заборонено, а на надписи про шкоду від куріння потрібно відводити не менше 40% площі лицьової та задньої частини пачки.

Таїланд

Акциз на тютюнові вироби збільшили на 2%. Тепер 87% від роздрібної вартості сигарет складають податки.

Чехія

Міністерство охорони здоров’я розробило законопроект, який вводить повну заборону куріння у закладах громадського харчування.

Чилі

Сенат Чилі підтримав законопроект, який забороняє знімати сцени куріння у всіх нових фільмах, теле- та радіопрограмах чилійського виробництва, які розраховані на масову аудиторію і трансляцію у час, доступний для перегляду дітям.

Філіппіни

Ухвалено закон, який підвищує з 2013 року акцизи на тютюнові вироби в чотири рази – з 2,72 песо за пачку до 12 песо. А з 2018 року акциз має сягнути 30 песо за пачку. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
blog.al.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду