Огляд найгучніших судових справ проти тютюнових компаній

00:00,
16 Квітня 2013
701

Огляд найгучніших судових справ проти тютюнових компаній

00:00,
16 Квітня 2013
701
Огляд найгучніших судових справ проти тютюнових компаній
Як колишнім курцям вдається відсуджувати у тютюнових компаній мільйонні компенсації за шкоду, завдану їхньому здоров’ю курінням.

На початку 1960-х років у всьому світі, а насамперед у США, серйозно заговорили про шкідливість куріння і розпочали перші антитютюнові кампанії. Поштовх цьому дав виступ головного хірурга США, Лютера Террі (Luther Terry), який 11 січня 1964 року оприлюднив перше в історії масштабне наукове дослідження, що доводило: куріння шкодить здоров'ю. Власне, й до того науковці різних країн публікували подібні дослідження. Але саме уряд США їх перевірив, узагальнив і вперше заговорив про серйозність проблеми на державному рівні.

Вже наступного року американських виробників сигарет зобов'язали розміщувати попередження про шкідливість куріння на пачках, а вже у 1970 році повністю заборонили рекламу сигарет на радіо і телебаченні. 

Розвінчання міфу про нешкідливість і навіть корисність куріння для здоров’я мало й інші наслідки. Курці та їх родини почали подавати судові позови проти тютюнових компаній і вимагати багато багатомільйонних компенсацій за шкоду, якої куріння завдало їхньому здоров’ю. Перші подібні позови траплялися і раніше, проте, після заяви Лютера Террі і перших законодавчих обмежень куріння, шанси виграти такі справи суттєво зростали, а тому кількість позивачів в рази збільшилася. Насамперед, у Сполучених Штатах.

Між тим, перший випадок виплати компенсації за шкоду здоров’ю від куріння було зареєстровано аж 1988 року. Тоді суд задовольнив позов Антоніо Чіполлоне до виробників сигарет Ligetti group і визнав їх частково винними у смерті його дружини від раку легенів. Компанія виплатила понад 400 тисяч доларів чоловікові померлої. Цьому рішенню передували п’ять років судових спорів.

Всередині 1990-х років окрім приватних осіб до суду починають подавати й адміністрації цілих штатів. Вони вимагають відшкодування своїх витрат на лікування жертв захворювань, пов’язаних з курінням. Захист позовів, пропонованих великим компаніям у зв’язку з реальним чи уявним збитком, який їх продукція завдає здоров’ю людей, стає у США однією з найпопулярніших і прибуткових адвокатських спеціалізацій.

Показово те, що подібні справи штатам таки вдається вигравати. Так, 1998 року виробників сигарет зобов’язали виплатити штату Техас $15,3 млрд. Того ж року 46 штатів перемогли у колективному позові проти чотирьох найбільших американських виробників сигарет. Останніх зобов’язали внести у бюджети штатів $206 млрд. Виплатити цю суму тютюнові компанії мають протягом 25 років. Ще через два роки суд зобов’язав виробників сигарет, які працюють на території штату Флорида, виплатити жителям цього штату компенсацію у розмірі $145 млрд. за шкоду, заподіяну курінням їх здоров'ю. А 2003 року, суд зобов'язав компанію Philip Morris виплатити $10,1 млрд. курцям, які вважали, що куріння сигарет з низьким вмістом смол більш безпечне для їх здоров'я.

А рекордна сума компенсації, виплачена приватній особі – складає $300 млн. 2009 року суд присяжних у Флориді зобов'язав найбільшу американську тютюнову компанію Philip Morris USA виплатити рекордну компенсацію у розмірі $300 млн. 61-річній Сінді Ногл – колишньому курцю, що наразі страждає емфіземою легенів. Жінка отримала $56 млн. як компенсацію витрат, пов'язаних з лікуванням. А ще 244 млн. було стягнуто на користь держави в якості так званих штрафних збитків, покликаних покарати відповідача для прикладу.

Матеріал написано на основі доповіді «Світова практика позовів проти тютюнової індустрії» Тараса Шевченка, виконавчого директора Інституту Медіа Права та керівника проекту «Київ без тютюнового диму», під час виступу на семінарі «Як грамотно висвітлювати тютюнову тематику».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
vybory.mediasapiens.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду