Топ-3 художні фільми про тютюновий бізнес і лобізм: «Своя людина»

00:00,
9 Вересня 2013
3384

Топ-3 художні фільми про тютюновий бізнес і лобізм: «Своя людина»

00:00,
9 Вересня 2013
3384
Топ-3 художні фільми про тютюновий бізнес і лобізм: «Своя людина»
«Медіафільтр» пропонує підбірку голлівудських фільмів про цинічність тютюнової індустрії, брудні методи лобіювання законів і заохочення до куріння молоді. 

Першою у нашому рейтингу є стрічка «Своя людина». Огляди інших фільмів шукайте на сторінках МФ найближчими днями.

«Своя людина» (реж. Майкл Манн, 1999)

Цей фільм, в якому зіграли Аль Пачіно і Рассел Кроу, 2000 року був номінований відразу на 7 Оскарів. Його сюжет засновано на реальних подіях – тютюнова компанія  Brown & Williamson (нині входить до складу British American Tobacco) пропонує вченому і лікарю Джеффрі Вайганда очолити науковий проект по створенню «безпечних сигарет» – таких, які б знизили ризики курців захворіти на рак  і випадки пожеж через недопалки. Захоплений гуманістичною ідеєю проекту і зарплатою в $300 тис. на рік, розкішним будинком та автомобілем, Вайганд погоджується.

Пропрацювавши кілька років в тютюновій компаній, він дізнався масу таємниць, які цей бізнес приховує від громадськості. Наприклад, те, що в ХХ ст. куріння забрало більше життів, ніж всі разом взяті війни цього століття, а в сигарети додаються речовини, які пришвидшують і посилюють нікотинову залежність. Саме цими секретами Джеффрі Вайганд і ділиться з глядачами.

Режисер фільму, Майкл Манн, неодноразово обмовлявся в інтерв’ю, що вигадка у стрічці обмежується лише зміною імен деяких героїв, прототипами яких є реальні люди – представники тютюнової індустрії.

Фактаж для фільму надав вчений, якого справді звати Джеффрі Вайганд і який справді працював на тютюнову компанію, для якої розроблював «безпечні сигарети». Звільнившись звідти, він вирішив розкрити усі карти тютюнової індустрії, дав велике інтерв’ю на телебаченні і став першим високопоставленим представником тютюнників, який виступив з подібними заявами.  Тютюнові компанії запустили проти нього серйозну антикампанію у ЗМІ і подали позов, однак Вайганд зумів довести у суді достовірність оприлюднених ним даних.

Опісля спровокованого ним скандалу 46 штатів подали проти чотирьох найбільших виробників сигарет США колективний позов з вимогою визнати, що протягом десятиліть вони вводити споживачів в оману, розсекретити усі їхні внутрішні документи з початку століття і виплатити американцям компенсацію у розмірі $206 (!) млрд.  Справу вони виграли і це суттєво підірвало довіру до тютюнової індустрії.  

Переглянути фільм можна тут.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
businessinsider.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду