Практичний семінар із журналістської етики у конфліктних та пост-конфліктних суспільствах

Практичний семінар із журналістської етики у конфліктних та пост-конфліктних суспільствах

17:36,
10 Лютого 2016
5875

Практичний семінар із журналістської етики у конфліктних та пост-конфліктних суспільствах

17:36,
10 Лютого 2016
5875
Практичний семінар із журналістської етики у конфліктних та пост-конфліктних суспільствах
Практичний семінар із журналістської етики у конфліктних та пост-конфліктних суспільствах
Автори:
Координатор Проектів ОБСЄ в Україні запрошує журналістів та медіадіячів, редакторів та керівників ЗМІ, а також вмотивованих студентів старших курсів університетів журналістики до участі у інтенсивному п’ятиденному практичному семінарі, де учасники у тісній взаємодії із міжнародними та українськими тренерами розглядатимуть питання журналістської етики з фокусом на конфліктних та пост-конфліктних середовищах.

Подія відбудеться з 9 по 14 березня 2016 року у Києві в рамках проекту «Сприяння розвитку журналістики із відповідальним висвітленням конфлікту», який здійснює Координатор Проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки посольства Великобританії у Києві.

Чого очікувати:

Протягом курсу учасники працюватимуть у групах під керівництвом українських та міжнародних фахівців з філософії та етичних питань, конфліктології та розвідувальної журналістики. Їм буде запропоновано спільно виокремити та розібрати ключові етичні проблеми з якими доводиться зустрічатись журналістам у своїй роботі. Зокрема, на обговорення буде винесено наступне:

  • Етика як концепція. Розуміння зв’язків та відмінностей між філософськими категоріями та щоденною практичною роботою.
  • Етичні зобов’язання журналіста стосовно себе, колег та джерел інформації. Професійна журналістська етика у конфліктних та пост-конфліктних суспільствах. Журналіст як публічна особа.
  • Наративи. Відповідальне залучення суб’єктів: дискримінація меншин, сегрегація, «іншість» і як цього уникнути журналісту. Фокус на причинах, а не на наслідках.
  • Етичні практики у розвідувальній журналістиці. Перевірка джерел та надання джерелам права на відповідь. Розслідування злочинних діянь (в т. ч. скоєних посадовими особами). Важливість зберігання неупередженості та нейтральності. Крім основної програми, щовечора учасники матимуть можливість прослухати лекцію запрошених гостей серед яких очікуються правозахисники, стратеги, медіаексперти зі світовим ім’ям та переглянути фільми, фотогалереї та інші візуальні матеріали дотичні до теми семінару. Для кращого сприйняття курсу перед початком занять учасникам буде надіслано матеріали для попереднього ознайомлення. Також після закінчення курсу учасникам буде розіслано додаткові матеріали для подальшого самостійного опрацювання. По завершенню програми учасники отримають можливість менторської підтримки залучених експертів протягом місяця, для підготовки матеріалу який відображав би знання отримані учасником під час курсу. 

Відбір учасників:

  1. До участі запрошуються практикуючі українські журналісти (в т.ч. фото і відеожурналісти) редактори та керівники ЗМІ, фрілансери та блогери, студенти випускних курсів університетів журналістики.
  2. Журналісти регіональних ЗМІ особливо заохочуються до участі.
  3. Заявки від медіа-діячі які не входять до перерахованих категорій але вважають що зазначені теми семінару входять до сфери їх професійних інтересів також будуть розглядатися за умови подачі мотиваційного листа із роз’ясненням як участь у тренінгу сприятиме професійному розвитку і становленню заявника.

Критерії відбору:

  • Документально підтверджений досвід роботи в українському медіа-секторі.
  • Розуміння медійного ландшафту в Україні.
  • Досвід та розуміння політичного клімату, культурної та соціальної динаміки в Україні. Базові розуміння міжнародної геополітики бажані але не обов’язкові.
  • Готовність обговорювати конфліктно-чуттєві питання у форматі відкритого діалогу та взаємної поваги.
  • Вільне володіння українською та/або російською мовами. Базове володіння англійською мовою не обов’язкове але бажане.

Очікування від учасників:

  • Учасники зобов’язуються присвятити свій час навчанню та відповідально ставитись до проходження курсу.
  • Для повноцінної участі у заняттях, очікується що учасники ознайомляться із підготовчими матеріалами які будуть їм надані перед курсом та підготують початкові запитання до лекторів на їх основі.
  • Учасникам буде запропоновано обрати тему над розвиненням якої вони працюватимуть разом із викладачами та у групі разом із іншими учасниками (або індивідуально) протягом місяця. Очікується, що фінальний продукт відображатиме знання та навички отримані учасником під час курсу.

До 25 лютого 2016 року бажаючі взяти участь у тренінгу мають надіслати на адресу mediaethicsua@osce.org наступні документи:

  • Резюме із чіткими та доступними посиланнями (лінками) на попередні роботи · Мотиваційний лист (максимум одна сторінка + додаткове роз’яснення якщо заявник не є журналістом але вважає що участь у тренінгу відповідає його професійному зростанню)
  • Контакти трьох осіб які могли б надати рекомендацію.

Витрати

Участь у навчанні є безкоштовною. Організатори покривають витрати на навчальні матеріали, проживання та харчування учасників. Також відшкодовуються витрати на дорогу за винятком проїзду автомобілем (вартість бензину), квитки у вагонах СВ та квитки першого класу потягів ІНТЕРСІТІ.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
obozrevatel.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду