Бредлі Меннінгу дали 35 років за злив інформації WikiLeaks

00:00,
22 Серпня 2013
1649

Бредлі Меннінгу дали 35 років за злив інформації WikiLeaks

00:00,
22 Серпня 2013
1649
Бредлі Меннінгу дали 35 років за злив інформації WikiLeaks
Інформатор WikiLeaks, рядовий американської армії Бредлі Меннінг, засуджений до 35 років ув’язнення. Про це 21 серпня повідомляє BBC.

Військовий трибунал в Форт-Міде, штат Меріленд, визнав 25-річного військовослужбовця винним за 20 статтями, включно зі шпигунством. Як відзначає в статті від 22 серпня The New York Times, у листі до президента Обами Бредлі Менненг (Bradley Manning) просив про помилування, а також вибачився за «неочікувані наслідки» своїх дій для США.

В WikiLeaks рішення суду назвали «серйозною стратегічною перемогою», оскільки прокурори вимагали для Меннінга 60 років ув’язнення. Меннінгу врахують 3,5 роки, котрі він відбув у попередньому ув’язненні і додаткові 122 днів в якості компенсації за погані умови утримання в перший період після арешту.

Засуджені військові можуть вийти на волю раніше за гарну поведінку, проте, щоб претендувати на умовно-дострокове звільнення, вони повинні провести в ув’язненні мінімум третину свого терміну.

Суддя, полковник Деніз Лінд (Denise Lind), також оголосила про звільнення Меннінга з ганьбою із військових сил США і утримання частини його заробітної плати. Коли Меннінга виводили з судової зали, його прихильники скандували «Ми будемо чекати тебе, Бредлі!» і «Дякуємо, Бредлі, ми тебе любимо!».

Вирок для Меннінга розгляне і, можливо, скоротить командування військового округу, далі справа надійде в армійський суд з військових апеляцій. Останньою інстанцією стане Верховний суд США. Правозахисна організація Amnesty International і «Мережа підтримки Бредлі Меннінга» оголосили про збір підписів під петицією на адресу Барака Обами з проханням помилувати Меннінга.

Під час служби в Іраку молодший аналітик розвідки Меннінг передав тисячі військових дипломатичних документів і звітів проекту Джуліана Ассанжа WikiLeaks. Свої дії інформатор пояснював спробою ініціювати в суспільстві дискусію про міжнародну політику і військову стратегію США. Завдяки Меннінгу проект WikiLeaks опублікував листування американських дипломатів і дані про військові інциденти в Іраку і Афганістані, а також зйомки з вертольоту Apache, на яких продемонстровано вбивство 12 людей в Іраку в 2007 році. 

Ці матеріали суттєво вдарили по іміджу США. Американська влада заявила, що оприлюднення документів вплинуло на міжнародні відносини країни, а також зіпсувало успіх операції в Афганістані.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Californian.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду