Турецькі журналісти втрачають роботу через висвітлення антиурядового руху

00:00,
26 Липня 2013
520

Турецькі журналісти втрачають роботу через висвітлення антиурядового руху

00:00,
26 Липня 2013
520
Турецькі журналісти втрачають роботу через висвітлення антиурядового руху
Мінімум 22 турецьких журналістів звільнили за вказівкою власників ЗМІ, а 37 під тиском змушені були залишити свої редакції самостійно. Про це 25 липня повідомляє Комітет захисту журналістів.

«Власники ЗМІ звільняють своїх найпопулярніших журналістів, тих, котрі не бояться ставити гострі питання. Все – щоб заспокоїти урядових лідерів. Однак при цьому видання забувають про інтереси своїх читачів», – відзначила представник Комітету захисту журналістів Ніна Огнянова.

В Союзі турецьких журналістів повідомляють, що звільнення пов’язані з аналізом авторами видань подій в парку Gezi Park. За даними Комітету захисту журналістів, редактори ЗМІ звільняють своїх колумністів під тиском владних структур. Медіаорганізація не уточнює, які саме особи віддавали накази про звільнення.

Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган (Recep Tayyip Erdoğan), відзначає Комітет захисту журналістів, неодноразово виступав із заявами про те, що робота окремих репортерів є безвідповідальною, а також шкодить інтересам країни.

Одним із найбільш показових випадків стало звільнення колумніста Явуза Байдара (Yavuz Baydar), котрий часто виступає з коментарями про стан свободи турецьких ЗМІ  у закордонних виданнях. Декілька днів тому Байдар був звільнений з газети Sabah.

Наприкінці червня журналіст написав статтю, в якій розкритикував дії турецького уряду під час масових акцій протесту. Після цього редакція Sabah надіслала йому відкрите звернення, в якому вказувалося на неприпустимість різких висловлювань у матеріалах про керівництво країни. Згодом Байдар взяв у Sabah тимчасову відпустку.

Наприкінці липня Явуз Байдар опублікував статтю в The New York Times, в ній власники турецьких ЗМІ звинувачувалися у непрофесійності. Журналіст критикував медіаменеджерів за те, що вони піддаються залякуванням, «впроваджують обачливу редакційну політику» і «діють проти принципів свободи слова».

До оприлюднення Комітетом захисту журналістів даних щодо кількості звільнених працівників турецьких ЗМІ медіаорганізації неодноразово звертали увагу на порушення прав журналістів під час подій на площі Таксим.

Антиурядові мітинги в Туреччині почалися зі стамбульської акції протесту проти забудови парку Gezi Park. Поліція розганяла демонстрантів, використовуючи сльозогінний газ і водомети. Про те, що серед постраждалих опинилися їхні журналісти заявляли авторитетні світові ЗМІ, зокрема, інформагентство Reuters. Про атаки з боку поліції і демонстрантів на турецьких журналістів повідомляли представники Комітету захисту журналістів (CPJ). Також повідомлялося про переслідування турецькою владою користувачів соціальних мереж. Представники хакерської групи Anonymous на знак солідарності з демонстрантами зламали сайти турецьких урядових установ і деяких місцевих ЗМІ.

Турецьке Агентство з моніторингу діяльності ЗМІ оштрафувало місцеві канали Halk TV, Ulusal TV, Cem TV і EM TV за прямі трансляції акцій протесту, деякі кадри яких регулятор визнав занадто жорстокими. За даними агентства РІА «Новости», кількість постраждалих під час турецьких протестів перевищила 5 тис. осіб.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
©Sedat Suna, European Pressphoto Agency.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду