Сприяння вдосконаленню системи медіаосвіти в Україні

Сприяння вдосконаленню системи медіаосвіти в Україні

16:50,
23 Листопада 2016
1952

Сприяння вдосконаленню системи медіаосвіти в Україні

16:50,
23 Листопада 2016
1952
Сприяння вдосконаленню системи медіаосвіти в Україні
Сприяння вдосконаленню системи медіаосвіти в Україні
Донор: Посольство Чеської Республіки в Україні

Період виконання: червень 2016 – жовтень 2016

Сума гранту: €62  213

Складові проекту:

1.  Були впроваджені інноваційні механізми з просування теми медіаграмотності серед молоді завдяки:

-  перейманню чеського досвіду у сфері  медіаграмотності (навчальні курси та тренінги, практики викладання, аналітична робота тощо)

-  створенню українського онлайн-посібника з медіаграмотності для підлітків «МедіаДрайвер»

2. Було створено інструменти громадського контролю за якістю журналістської освіти в Україні:

  Було здійснене дослідження якості журналістської освіти в Україні, яке ґрунтувалось на оцінюванні низки показників діяльності кафедр та факультетів журналістики, а також опитуванні представників медіаіндустрії та випускників журналістських факультетів.

Дослідження якості журналістської освіти в українських ВНЗ виявило ключові проблеми у змісті та організації журналістської освіти, з’ясувало погляди представників медіаіндустрії та випускників журналістських факультетів щодо якості підготовки журналістів у вишах для цілісного розуміння ситуації, проблем в журналістській освіті та можливостей для покращення її якості.

Дослідження складалось з декількох компонентів: рейтингу факультетів/кафедр/шкіл журналістики, опитування представників медіаіндустрії та випускників журналістських факультетів м. Києва. Збір даних здійснювався методом опитування факультетів/кафедр/шкіл журналістики (через офіційні запити), онлайн-анкетування представників медіаіндустрії та проведення 2 фокус-груп із випускниками факультетів журналістики м. Києва.

У ході дослідження було отримано відповіді на запити від 19 з 39 факультетів журналістики, які функціонують в українських ВНЗ. Решта факультетів, які не змогли надати відповіді, були також частково включені в дослідження: дослідницька група проаналізувала їх онлайн-присутність та активність, що були визначені як один із показників комунікативної спроможності факультетів журналістики.

Також було опитано шляхом онлайн-анкетування представників 39 редакцій у п’яти областях України: Львівській, Одеській, Вінницькій, Сумській та Запорізькій. У фокус-групових обговореннях взяли участь 12 випускників журналістських факультетів м. Києва.

Рейтинговий компонент дослідження ґрунтувався на оцінюванні декількох ключових категорій/блоків показників (індикаторів), які були визначені дослідницькою групою як такі, що відображають якість освітньої підготовки, умови для професійного розвитку та середовище, що їх пропонують факультети журналістики.

3. Було підтримано експертну дискусію навколо актуальних аспектів з тем медіаграмотності та журналістської освіти:

Сайт MediaSapiens (www.osvita.mediasapiens.ua) став майданчиком для експертної дискусії щодо проблем медіаграмотності, а також кращих практик її просування серед різних аудиторій українських громадян.

Результати проекту:

  1. Аналітичний звіт дослідження якості журналістської освіти в Україні, яке ґрунтувалось на оцінюванні низки показників діяльності кафедр та факультетів журналістики, а також опитуванні представників медіаіндустрії та випускників журналістських факультетів.
  2. Загальноукраїнська конференція «Журналістська освіта в Україні: що маємо і куди рухаємося?» за результатами дослідження якості журналістської освіти в Україні , яка відбулась 25 жовтня  2016 року  в м.Києві.           
  3. Онлайн-посібник для підлітків з медіаграмотності «МедіаДрайвер»  -         mediadriver.online

Контактна особа:

Олена Демченко, координаторка медіа проектів
olvl.demchenko@gmail.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду