Стійка підтримка професійної та громадянської журналістики та цифрового мовлення в Україні

Стійка підтримка професійної та громадянської журналістики та цифрового мовлення в Україні

10:20,
6 Травня 2016
1494

Стійка підтримка професійної та громадянської журналістики та цифрового мовлення в Україні

10:20,
6 Травня 2016
1494
Стійка підтримка професійної та громадянської журналістики та цифрового мовлення в Україні
Стійка підтримка професійної та громадянської журналістики та цифрового мовлення в Україні
Донор: NED. Період виконання: лютий 2015 – січень 2016

Сума гранту: $56 130

Результати проекту:

1. Моніторинг фактів порушень професійних прав журналістів і особливостей насильницького утримання українських журналістів проросійськими бойовиками (нападу і побиття, незаконні звільнення, порушення принципів редакційної політики, обмеження доступу до публічної інформації), висвітлення прецедентів, винесення їх на розгляд компетентними органами.

За звітний період ГО «Телекритика» було забезпечено безперервне інформування громадськості та компетентних органів про випадки порушення прав журналістів, обмеження доступу до публічної інформації, особливо під час проведення місцевих виборів, нападу і побиття, корпоративних суперечок, порушень принципів редакційної політики.

Всього за звітний період темі порушення прав журналістів присвячено понад 450 матеріалів, загальна аудиторія яких становила 400 000 переглядів. На основі даних моніторингу складено 4 квартальних звіти. Звіти та результати моніторингу поширені на сайтах ГО «Телекритика» і під час публічної діяльності експертів організації. Експерти взяли участь у більшості публічних заходів (засідання регуляторних органів, круглі столи, прес-конференці, конференції), присвячених захисту прав журналістів, питань медіавласності.

2. Вивчення, моніторинг і висвітлення питань захисту прав журналістів, що працюють в зоні конфлікту, і забезпечення їх роботодавцями гарантій безпеки.

Підготовлено 12 матеріалів, присвячених питанням дотримання прав журналістів, які працюють в зоні конфлікту, їх досвіду забезпечення своєї безпеки і вибудовування відносин з роботодавцем /редакцією для отримання соціальних гарантій.

Аудиторія цих матеріалів склала 23000 користувачів.

За результатами анкетування журналістів, які перебувають у зоні конфлікту, підготовлений аналітичний матеріал з описом основних порушень техніки безпеки перебування в зоні конфлікту журналістом, корпоративних відносин між редакцією і журналістом, дотримання етичних стандартів. З відгуків читачів і експертів випливає, що тенденції, відображені в аналітичному матеріалі, характеризують стан журналістського середовища в цілому, і отже потрібно шукати вихід із проблеми. На даному етапі дискусія ведеться навколо пом'якшення доступу журналістів в зону конфлікту, спрощення акредитації та страхування редакціями журналістів, відряджених в зону конфлікту.

3. Створення «соціальних відеопортретів» звільнених міст, що містять: огляд побутових проблем і настроїв; питання жителів міст, в яких завершилися бойові дії, адресовані Києву, ЄС, ОБСЄ, західним країнам і т. п .; відповіді українських, американських, європейських чиновників, експертів на озвучені питання.

В результаті діяльності проекту 40 регіональних журналістів отримали можливість висвітлити події в зоні конфлікту, а отже більш професійно підготувати матеріали про події, що відбуваються на «лінії розмежування». Також кожен журналіст пройшов серію тренінгів про професійні стандарти, конфліктну-чутливу ​​журналістику, роботу з джерелами інформації в зоні конфлікту, безпеку в зоні конфлікту. Учасниками проекту підготовлено 86 матеріалів з оглядом побутових і соціальних проблем, схильності до пропаганди, доступу до українських ЗМІ. На ці ж теми командою проекту підготовлено 8 випусків соціального ток-шоу «Донбас: чесно», яке транслювалося в ефірі ТК «Центральний канал» в прямому ефірі і по 25 іншим ОДТРК в запису, також ток-шоу є на сайтах організації та в YouTube .

4. Висвітлення і аналіз процесу переходу аналогового телебачення в цифрове, інформування про зміни в контенті і господарської діяльності цифрових телеканалів, аналіз перспектив переходу радіо в цифровий формат.

Підготовлено 20 аналітичних матеріалів й інтерв'ю про проблеми переходу на цифрове мовлення, діяльність державних органів щодо цифрового мовлення, регулювання діяльності провайдера-монополіста «Зеонбуд», оновлення ліцензії телеканалами.

За звітний період експертами проекту підготовлено 93 матеріали на тему цифрового мовлення, розподілу частот і господарської діяльності цифрових телеканалів. Загальна аудиторія яких складає 80 000 переглядів

Експерти та журналісти брали участь в засіданнях і висвітлювали діяльність державних органів регулюють діяльність ЗМІ (Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, Держкомтелерадіо, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики ВРУ), всього по темі переходу в цифрове мовлення експерти взяли участь у 25 публічних заходах.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду