Угорське законодавство про ЗМІ знову розкритикували

00:00,
22 Листопада 2011
1239

Угорське законодавство про ЗМІ знову розкритикували

00:00,
22 Листопада 2011
1239
Угорське законодавство про ЗМІ знову розкритикували
Нова модель регулювання діяльності медіа в Угорщині підриває незалежність суспільного мовлення. Такого висновку дійшла Міжнародна партнерська місія, до складу якої входили провідні міжнародні організації зі свободи та розвитку ЗМІ.

Місія партнерства в Будапешті, що тривала з 14 по 16 листопада, включала зустрічі з юристами, журналістами, редакторами, представниками професійних асоціацій, громадянського суспільства, нових ЗМІ, уряду. Обговорювалося становище у зв’язку з ухваленням нового закону про медіа, який набув чинності 1 січня 2011 року.

Зміни у законодавстві щодо ЗМІ були прийняті за ініціативою правлячої партії Фідеш. На виборах 2010 року правоцентристська партія отримала більшість, і це дозволило вносити зміни у законодавство без підтримки інших політичних сил.

Наприкінці 2010 року за рішенням парламенту було створено державну структуру для регулювання діяльності приватних і суспільних ЗМІ – National Media and Infocommunications Authority (NMHH), голова якої був наділений повноваженням призначати та звільняти керівників суспільних радіо- і телеканалів. Президент Угорщини отримав право давати розпорядження цьому органу без згоди парламенту. Також суспільні мовники були позбавлені можливості продукувати свої новини і натомість зобов’язані використовувати матеріали національної інформагенції, що також є державною установою.

Згідно з новими змінами до закону про ЗМІ з 1 січня 2011 року влада отримала повноваження контролювати медійний контент. Зокрема, чиновники отримали право накладати штрафи на ЗМІ за образливий зміст, а також за матеріали «недостатньо збалансовані політично». При цьому штрафи для радіо та телебачення можуть сягати $950 тис.

У своїх висновках Міжнародна партнерська місія ставить під питання спроможність реорганізованої системи суспільного мовлення забезпечити суспільство плюралістичною, неоднобокою та якісною інформацією.

Протягом усього часу з моменту прийняття новий закон про медіа Угорщини піддається масштабній критиці з боку міжнародної спільноти, зокрема Ради Європи, Європарламенту, представника з питань ЗМІ ОБСЄ, журналістських організацій.

Так, влітку 2011 року американська організація Freedom House у своєму звіті про розвиток демократичних процесів у посткомуністичних країнах Nations in Transit 2011 відзначила великий вплив уряду на ЗМІ. За традиційною 7-бальною шкалою (1 – максимум) рівень свободи ЗМІ в Угорщині було знижено з 2,75 балів до 3,25. Для порівняння рівень свободи ЗМІ в тому ж звіті стосовно України у 2011 році оцінено у 3,5 бали, Польщі – 2,25, Росії – 6,25.

Угорщина поки не визнає неправомірності законодавства, що похитнуло незалежність та автономність суспільного телебачення та радіомовлення і діє всупереч нормам та правилам Європейського Союзу.

Джерело FreedomHouse

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
journalism.co.uk
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду