У Верховній Раді зареєстровано два законопроекти про суспільне мовлення [оновлено]

00:00,
13 Грудня 2012
973

У Верховній Раді зареєстровано два законопроекти про суспільне мовлення [оновлено]

00:00,
13 Грудня 2012
973
У Верховній Раді зареєстровано два законопроекти про суспільне мовлення [оновлено]
Один від уряду, другий – від опозиції.

12 грудня Кабінет Міністрів зареєстрував в парламенті законопроект № 1076 «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», який був розроблений на прохання Адміністрації президента.

Водночас народні депутати Андрій Шевченко (фракція Об'єднаної опозиції), Тарас Кутовий (фракція партії УДАР) та Ігор Мірошниченко (фракція ВО «Свобода») стали ініціаторами ще одного законопроекту про суспільне мовлення. Законопроект № 1076-1 про внесення змін до Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України» зареєстровано 13 грудня 2012 року.

За словами Андрія Шевченка, текст цього проекту був підготовлений разом з медіаюристами та експертами Дмитром Котляром, Романом Головенком (ІМІ) та Тарасом Шевченком (Інститут медіа права). Цей законопроект був зареєстрований ще 2008 року, але минулого скликання так і не був ухвалений.

«На відміну від документу, внесеного урядом Азарова, наш проект передбачає на порядок сильніші гарантії незалежності майбутнього суспільного мовлення, – пояснює Андрій Шевченко. – Ми не можемо допустити простої зміни вивіски на будинку державного телебачення».

Законопроект прямо забороняє втручання в редакціну політику суспільного мовника, з нього знято обов'язок висвітлення діяльності органів влади. Суспільне мовлення керуватиметься в роботі затвердженими редакційним статутом і програмною політикою.

«В умовах окупованого інформаційного простору, який цілком і повністю приватизований олігархами та тотально контролюється владою, цей закон є першим і справжнім подихом свободи в напрямку створення незалежного мовлення, яке відповідає загальноприйнятим принципам свободи слова та незалежної журналістики», – каже Iгор Мірошниченко.

Законопроект передбачає утворення суспільного мовлення на базі тих медіа, які зараз фінансуються з державного бюджету, - це 32 державні телерадіокомпанії, агенство «Укрінформ» та студія «Укртелефільм». Рада Суспільного мовлення формуватиметься у складі 15 осіб з представників парламентських фракцій та медійних громадських організацій.

Згідно із законопроектом суспільний мовник проходитиме щорічний незалежний аудит і робитиме щорічний публічний звіт. Передбачене його фінансування в обсягах не менше, ніж 0.05% державного бюджету. На каналах суспільного мовлення не буде реклами.

«Ми не винаходили велосипед, – говорить Тарас Кутовий. – Європейський досвід говорить, що критично важливо гарантувати незалежність суспільного мовника - у фінансах, в управлінні і в редакційній політиці».

Утворення суспільного мовлення є зобов'язанням України перед ПАРЄ, а також багаторічною вимогою журналістських та громадських організацій України. У парламентах четвертого, п'ятого та шостого скликань законопроекти про суспільне мовлення відхилялись.

Наразі текстів законопроектів на парламентському сайті ще немає.

Нагадаємо, у жовтні 2012 уряд схвалив проект Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення України», внесений Державним комітетом телебачення і радіомовлення на розгляд Кабміну вчетверте.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ТВі
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду