Депутати пропонували прив’язати SIM-карти до паспорту, але передумали

Депутати пропонували прив’язати SIM-карти до паспорту, але передумали

11:04,
4 Вересня 2019
3184

Депутати пропонували прив’язати SIM-карти до паспорту, але передумали

11:04,
4 Вересня 2019
3184
Депутати пропонували прив’язати SIM-карти до паспорту, але передумали
Депутати пропонували прив’язати SIM-карти до паспорту, але передумали
Автори:
Народні депутати від партії «Слуга народу» запропонували зобов'язати операторів мобільного зв’язку продавати SIM-карти лише за паспортом.

Відповідний законопроєкт «Про електронні комунікації» №1083 оприлюднено на сайті Верховної Ради. Пізніше проєкт закону відкликали та відправили на доопрацювання.

Ініціаторами законопроєкту є група депутатів від партії «Слуга народу» — Михайло Федоров (зараз — міністр цифрової трансформації), Олександр Федієнко, Михайло Крячко, Єгор Чернєв, Роман Соха, Сергій Штепа, і Вікторія Подгорна.

У пояснювальній записці зазначається, що проєкт розробляли, щоб встановити засади державного управління електронними комунікаціями, які відповідатимуть сьогоденню.

Зокрема, у законопроєкті є розділ про «Надання електронних комунікаційних послуг в умовах надзвичайного стану, особливого періоду або під час проведення антитерористичної операції».

Також законопроєктом пропонується створення національного реєстру унікальних ідентифікаторів IMEI-кодів телефонів. Передбачається операторам дозволять з 2024 року блокувати телефон, IMEI-код якого не внесено до зазначеного реєстру.

Як пише LIGA.tech, пізніше Міністр цифрової трансформації та один зі співавторів законопроєкту Михайло Федоров зазначив, що законопроєкт потрапив в Раду «незрозумілим чином» та буде «кардинально перероблений».

«Ми закон будемо повністю переробляти враховуючи європейські практики. Він потрапив туди незрозумілим чином. За моєю ініціативою його відкликали», — відповів Михайло Федоров.

Відповідаючи на уточнення журналіста, він підкреслив що норм щодо обов'язкової реєстрації абонентів і блокування «сірих» телефонів по IMEI в переробленому законопроєкті не буде.

Зазначимо, що українців не вперше намагаються змусити персоналізувати мобільний номер. Внести зміни до законів, щоб зобов’язати абонентів реєструватися Держспецзв’язку пропонував парламенту у 2012 році. Проте тоді цю ініціативу депутати не підтримали.

Ще одна спроба зобов’язати українців надавати постачальникам зв’язку свої персональні дані під час придбання SIM-карт була у 2014 році. Тоді ця норма входила до «диктаторських законів 16 січня». Під тиском громадськості законопроєкт відхилили.

Влітку 2017 року знову була спроба запровадити продаж SIM-карт за паспортами, але ця ініціатива також не мала успіху. 

Додамо, що у Росії продаж SIM-карт за паспортами діє ще з 2005 року. Втім, там законом нехтують і в країні розвинувся «чорний ринок» продажу SIM-карт. Влітку минулого року там посилили відповідальність за таку діяльність.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
ДонПресс
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду