«Вікіпедія» бастує проти європейської директиви про авторське право (Оновлено)

«Вікіпедія» бастує проти європейської директиви про авторське право (Оновлено)

13:55,
5 Липня 2018
10017

«Вікіпедія» бастує проти європейської директиви про авторське право (Оновлено)

13:55,
5 Липня 2018
10017
«Вікіпедія» бастує проти європейської директиви про авторське право (Оновлено)
«Вікіпедія» бастує проти європейської директиви про авторське право (Оновлено)
Автори:
«Вікіпедія» італійською, іспанською, латиською, естонською та польською мовами закрила доступ до своїх статей.

Замість них на екрані з’являється повідомлення про те, що 5 липня Європарламент має розглянути директиву про захист авторського права в інтернеті. В ній є дві статті, які можуть вплинути на функціонування «Вікіпедії». В першій з них йдеться про вимогу платити авторам контенту при посиланні на нього, а в другій - про відповідальність платформи за порушення авторського права у разі, якщо його вчинили її користувачі. Як раніше писав MediaSapiens, це нововведення вплине на творців мемів, реміксів та онлайн-стримерів, адже вони часто використовують для створення свого контенту чужі зображення.

 

Повідомлення на головній сторінці «Вікіпедії» польською мовою.

У своєму зверненні до читачів «Вікіпедія» зауважує, що нова директива про авторське право ставить під загрозу існування енциклопедії та й загалом обмежить обмін інформацією в мережі.

«В поточній редакції директива не покращує захист авторських прав у Європі та не сприяє залученню людей до громадянської активності, але вона загрожує свободі в інтернеті та створює перешкоди доступу до мережі. Директива запроваджує нові обмеження, фільтри та обмеження», — йдеться в зверненні «Вікіпедії».

Версії енциклопедії англійською, німецькою та французькою мовами поки працюють. Чи приєднуватися до бойкоту вирішують місцеві спільноти редакторів. Наразі бойкот триватиме до 15:00  5 липня. У «Вікіпедії» закликають небайдужих читачів звернутися до своїх представників при Європарламенті та висловити свою незгоду з директивою. В мережі також почав поширюватися хештег #SaveYourInternet.

 

Карикатура зі сторінки SaveYourInternet, яка критикує 13 статтю в директиві про захист авторського права в інтернеті. Ця стаття покладає відповідальність за порушення на самі інтернет-платформи.

Співзасновник Вікіпедії Джиммі Вейлс (Jimmy Wales) до цього був активним критиком директиви.  Він та ще кілька десятків представників технологічного світу надіслали відкритого листа до президента Європейського парламенту, в якому попросили вилучити 13 статтю з документу. 

Оновлення: Європарламент відхилив директиву про захист авторського права в інтернеті. 318 членів парламенту проголосували проти нього й 278 підтримали. Проект директиви повернули на допрацювання й повторно його розглянуть у вересні.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Wikipwdia / іспаномовна версія
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду