Парламент Уганди ухвалив закон про податок на користування соцмережами

Парламент Уганди ухвалив закон про податок на користування соцмережами

12:50,
1 Червня 2018
4207

Парламент Уганди ухвалив закон про податок на користування соцмережами

12:50,
1 Червня 2018
4207
Парламент Уганди ухвалив закон про податок на користування соцмережами
Парламент Уганди ухвалив закон про податок на користування соцмережами
Автори:
Парламент Уганди ухвалив закон, який запроваджує податок для людей, які використовують інтернет-платформи обміну повідомленнями Facebook,Twitter, WhatsApp і Viber.

Як повідомляє Reuters, йдеться про суму в 200 шилінгів (5 центів США) щоденного збору з людей, які використовують ці соцмережі та месенджери. Це близько 19 доларів на рік.

Новий закон також передбачає податок в 1% на загальну вартість операцій з оплати послуг через мобільні телефони, повідомляє ВВС.

Закон має набрати чинності 1 липня.

Президент африканської країни Йовері Мусевені (Yoweri Museveni), який керує Угандою з 1986 року, ініціював зміни, стверджуючи, що соцмережі заохочують пліткування. Міністр фінансів Уганди Давид Бахаті (David Bahati) заявив, що збільшення податків необхідне, щоб допомогти Уганді виплатити дедалі більший державний борг.

Громадські організації Уганди вже заявили, що таким чином влада хоче обмежити свободу висловлювання в країні й  через це постраждають найбідніші її мешканці.

Згідно даних Uganda Communications Commission, з 40 мільйонів мешканців країни лише 40% користуються інтернетом. Facebook та WhatsApp є популярними онлайн-платформами в країні.

ВВС наголошує, що соціальні медіа стали важливим політичним інструментом в Уганді як для правлячої партії, так і для опозиції.

Під час президентських виборів у 2016 році доступ до соцмереж в Уганді був закритий. Пан Мусевені наполягав на тому, що це було зроблено, щоб «припинити поширення брехні».

Уряд Уганди наразі намагається забезпечити реєстрацію всіх SIM-карт мобільних телефонів.

Подібні закони, які впливають на свободу висловалювання, ухвалюються й в інших країнах Східної Африки.

Уряд Танзанії 29 травня виграв судовий позов проти противників нових правил, згідно з яким блогери мають платити ліцензійний збір і розкривати свої фінансові джерела. А в Кенії новий закон про кіберзлочинність набрав чинності 30 травня. Журналісти та блогери назвали його спробою придушити незалежні ЗМІ.

Нагадаємо, нещодавно влада Папуа Нової Гвінеї оголосила про намір на місяць заблокувати соціальну мережу Facebook задля боротьби з фейковими новинами.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
dispatch.ug
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду