Італія може заборонити журналістам публікувати дані прослуховування

Італія може заборонити журналістам публікувати дані прослуховування

10:50,
7 Листопада 2017
1251

Італія може заборонити журналістам публікувати дані прослуховування

10:50,
7 Листопада 2017
1251
Італія може заборонити журналістам публікувати дані прослуховування
Італія може заборонити журналістам публікувати дані прослуховування
Автори:
В Італії можуть схвалити закон про використання записів прослуховування.

Згідно з ним, журналісти можуть отримати до трьох років ув’язнення за використання даних прослуховування, пише Yahoo з посиланням на AFP.

Законопроект був схвалений італійським Кабінетом міністрів й тепер очікує схвалення від прем'єр-міністра. Ним пропонується дозволити працівникам поліції, які записують розмови під час прослуховування, лише переписувати та передавати прокурорам «важливі» частини запису. Розшифровки, які не використовувалися під час судового розгляду, будуть закритими як «таємна» інформація.  Автори законопроекту подають його як спробу захистити приватні бесіди від їх зливу в медіа.

Міністр юстиції Андреа Орландо (Andrea Orlando) заявив, що законопроект не перешкоджатиме прокуратурі та поліції у використанні записів як інструменту для розслідуваннь. «Це також не вплине на свободу преси або право на інформування», - зазначив він.

Журналісти, які отримали дані прослуховування, позначені прокуратурою як неважливі, й вирішили опублікувати. Зважаючи на їх новинну цінність, можуть отримати від 6 місяців до 3 років ув’язнення. Публікація таких розшифровок стане дуже ризикованою для медіа.

Джулія Бонгіорно (Giulia Bongiorno), відома італійська юристка, звертає увагу на те, що люди не завжди розмовляють прямо, використовуючи сленгові вирази чи порівняння й це теж може створити проблеми. «Я багато разів чула, як слово “моцарела” використовували на позначення кокаїну. Залишати на розсуд поліції що може становити інтерес для суду є цілковитим безумством. Чи будуть вони розглядати усі “моцарели” на записах як релевантні до справи чи ні?», - прокоментувала юристка. На її думку, законопроект створює ризики для журналістів, натомість злочини, пов'язані з мафією, залишатимуться нерозслідуваними. 

Як писав MediaSapiens, італійські суди почали використовувати «право на забуття» аби впливати на роботу новинних сайтів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
AFP Photo
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду