Телеканали зможуть показувати фільми з індексом аудиторії «16» у будь-який час

Телеканали зможуть показувати фільми з індексом аудиторії «16» у будь-який час

14:24,
5 Січня 2016
4552

Телеканали зможуть показувати фільми з індексом аудиторії «16» у будь-який час

14:24,
5 Січня 2016
4552
Телеканали зможуть показувати фільми з індексом аудиторії «16» у будь-який час
Телеканали зможуть показувати фільми з індексом аудиторії «16» у будь-який час
Автори:
Кабінет Міністрів України затвердив нову редакцію Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів. Документ поки що не набрав чинності, але вже опублікований на «Урядовому порталі».

Днями на «Урядовому порталі» було оприлюднено постанову № 1143 від 2 грудня 2015 року «Про внесення змін до Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів». Документом вносяться зміни до Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. № 1315.

Однак постанова № 1143 ще не набула чинності, оскільки досі не оприлюднена в «Офіційному віснику», тож поки що чинною є попередня редакція Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів.

Проект нової редакції Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів розробляли Державне агентство України з питань кіно разом з Індустріальним телевізійним комітетом, у серпні проект документу погодила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Ухвалена урядом редакція відрізняється від проекту, але враховує низку ключових побажань індустрії.

Зокрема, документом змінено індекси глядацької аудиторії, які зазначаються в прокатних посвідченнях. Згідно з новою редакцією положення, плануються п’ять індексів: «ДА» (дитяча аудиторія), «ЗА» (загальна аудиторія), «12», «16» та «18», з яких часові обмеження для показу передбачені тільки для останнього. Відповідно, телеканали зможуть показувати фільми з індексами «ДА», «ЗА», «12» і «16» у будь-який час, а «18» - з 22:00 до 6:00.

Кожному індексу надається такий опис:

«ДА» (дитяча аудиторія) — індекс, що встановлюється для фільмів, які спеціально створені для дітей і доступні за сюжетом для дитячого сприйняття. Такі фільми характеризує відсутність грубості, насильства, жорстокості, непристойних виразів у будь-якій формі;

«ЗА» (загальна аудиторія) — індекс, що встановлюється для фільмів, які розраховані для сімейного перегляду та порушують теми, що однаково цікаві та зрозумілі більшості глядачів незалежно від їх віку. Забороняється демонстрування будь-яких сцен, що містять натуралістичний показ жорстокості і насильства. Реалії складної дійсності повинні відображатися з максимальною умовністю;

«12» — індекс, що встановлюється для фільмів, перегляд яких можливий дітьми від 12 років тільки у присутності батьків у зв’язку з тим, що такі фільми можуть містити деякі сцени, які батьки вважатимуть неприйнятними для самостійного перегляду дітей.

«16» — індекс, що встановлюється для фільмів, перегляд яких забороняється особам віком до 16 років у зв’язку з тим, що такі фільми можуть містити такі сцени з обмеженим ступенем насильства та жорстокості, як бійки, застосування зброї без надмірного кровопролиття, обмежене зображення нещасного випадку або катастрофи, а також сцени, що включають короткі та епізодичні зображення оголеності, епізодичне використання ненормативної лексики, що присутні в оригіналі за задумом режисера і необхідні для розвитку сюжету. Такі сцени повинні бути короткими за хронометражем (до трьох хвилин) та їх необхідність повинна бути виправдана логікою сюжету. Встановлення зазначеного індексу допускається для фільмів, які мають художню цінність, створені з урахуванням сучасних напрямів кіно або молодіжної субкультури;

«18» — індекс, що встановлюється для фільмів, перегляд яких забороняється особам віком до 18 років у зв’язку з тим, що такі фільми можуть містити сцени насильства, жорстокості, зображення катастроф, жахів, відвертої оголеності, імітації інтимних стосунків. Їх наявність повинна бути виправдана логікою сюжету та втілена на екрані з максимальним ступенем умовності.

Телеканали зможуть показувати фільми з індексом «16» у будь-який ефірний час, а з індексом «18» - з 22:00 до 6:00. При цьому телеканали зобов’язані інформувати глядачів про вікові обмеження контенту спеціальними позначками протягом усього показу.

Кінотеатри зможуть показувати фільми з індексом «16» у будь-який, але із забороною показу особам віком до 16 років, а фільми з індексом «18» - з 18:00 до 6:00 із забороною показу особам віком до 18 років. При цьому кінотеатри зобов’язані інформувати глядачів вікові обмеження фільмів. Відповідальність за порушення вікових обмежень та кіносеансів нестиме посадова особа кінотеатру або фізична особа — підприємець, яка є демонстратором фільму.

У прокатних посвідченнях, виданих до набрання чинності постановою № 1143, старі індекси аудиторії будуть узгоджені з новими таким чином: «14» і «16» - як «16», «18» та «Х21» - як «18».

Нагадаємо, що поки що чинна попередня редакція Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів передбачає такі індекси глядацької аудиторії:

«ДА» - дитяча аудиторія;

«ЗА» - загальна аудиторія.

«14» - фільм, перегляд якого дозволяється дітям до 14 років тільки у супроводі батьків. Самостійний перегляд дітям до 14 років забороняється;

«16» - фільм, перегляд якого забороняється особам віком до 16 років;

«18» - фільм, перегляд якого забороняється особам віком до 18 років;

«Х21» - фільм, перегляд якого забороняється особам віком до 21 року.

При цьому телеканали можуть показувати фільми за таких умов:

«14»- з 18 до 6 години;

«16» - з 21 до 6 години;

«18» - з 23 до 6 години;

«Х21» - з 24 до 6 години.

А кінотеатри можуть показувати фільми за таких умов:

«14»- на будь-яких сеансах, крім спеціальних дитячих;

«16» - на будь-яких сеансах, крім спеціальних дитячих;

«18», «Х21» - на вечірніх сеансах з 18 години.

Про інші новації в Положенні про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів MediaSapiens напише в окремій замітці.

Нагадаємо, що великі телеканали здебільшого не дотримувалися вікових обмежень у прокатних посвідченнях, транслюючи фільми й серіали в невідповідний час. Наприклад, детективні серіали та бойовики транслювалися в повторі в ранковий і денний час, тоді як мали індекс аудиторії «14» або «16», тобто мали транслюватися після 18:00 і навіть після 21:00. Влітку 2015 року Нацрада з питань телебачення і радіомовлення провела перевірки телеканалів на предмет дотримання цих норм законодавства і склала 78 протоколів про адміністративні правопорушення дев'ятьма телеканалами - «1+1», «2+2», ICTV, «Україна», НЛО TV, Новий канал, НТН, СТБ і Business. Але суди під різними приводами відмовилися розглядати ці адмінпротоколи.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду