Уряд РФ підготував нові обмеження для засновників ЗМІ

Уряд РФ підготував нові обмеження для засновників ЗМІ

13:00,
19 Листопада 2015
1417

Уряд РФ підготував нові обмеження для засновників ЗМІ

13:00,
19 Листопада 2015
1417
Уряд РФ підготував нові обмеження для засновників ЗМІ
Уряд РФ підготував нові обмеження для засновників ЗМІ
Автори:
Уряд підготував законопроект, що імплементує нові обмеження для засновників російських ЗМІ.

Про це повідомляє РБК.

Заступник міністра зв’язку Олексій Волин підтвердив виданню, що його міністерство розробило такі поправки.  

Документ уже схвалила урядова комісія з законопроектної діяльності, тепер його мають розглянути на засіданні кабінета міністрів, після чого він відправиться у Держдуму. 

У законопроекті прописана заборона засновувати ЗМІ громадянам, які мають судимість за злочини проти основ конституційного ладу, державної та суспільної безпеки. 

Окрім того, зміни внесені в статтю 27 закону про ЗМІ («вихідні дані»). Якщо нині вихідні дані зобов’язані вказувати тільки періодичні друковані видання, теле- та радіопрограми, то тепер їх будуть зобов’язані зазначати й інтернет-ЗМІ. 

Ці зміни дозволять Роскомнагляду та іншим зацікавленим відомствам своєчасно реагувати на розповсюдження «деструктивної інформації» в інтернеті, так як контактні дані тепер будуть у відкритому доступі, зазначають автори законопроекту. 

Другий блок поправок стосується роботи іноземних ЗМІ в Росії. Іноземним друкованим ЗМІ зможуть відмовити у дозволі на розповсюдження своєї продукції на території Росії, якщо видання порушить статтю 4-ту закону про ЗМІ («недопустимість зловживання свободою масової інформації») та закон «Про протидію екстремістській діяльності». Вже видані дозволи можуть бути анульовані в разі невідповідності цим вимогам. 

Ці зміни повинні вступити в дію з 1 січня 2016 року. Ця дата співпадає з початком дії інших поправок у законі про ЗМІ, які обмежуть розмір іноземного капіталу в російських ЗМІ. 

Раніше в РФ ухвалили закон про іноземних засновників ЗМІ, за яким з 2016 року іноземці не зможуть володіти чи контролювати більше 20% акцій у російських медіа. Через новий закон чимало ЗМІ були вимушені змінювати власника. 

Так, колишній генеральний директор газети «Коммерсантъ» Дем’ян Кудрявцев планує викупити решту частки газети «Ведомости» в іноземних партнерів - Dow Jones та FT Group.

Також, як писав MediaSapiens, у Росії новий власник Forbes Олександр Федотов вирішив закрити журнал GEO. В активах «АС Рус медиа» залишаються журнали Forbes та OK!, а також сайти forbes.ru та finanz.ru

Крім того, на розгляді у Держдумі перебуває законопроект, який зобов’яже ЗМІ звітуватися перед Роскомнаглядом про отримання фінансування з-за кордону. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
obozrevatel.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Veronahfy
15:18 / 24.11.2021
Где модератор ?? Это важно. С уважением.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду